Спегети алла Болонезе е едно типично италианско ястие. Приготвеният сос е на базата на кайма и освен със спагети или друг вид макарони е много подходящ и за приготвянето на лазаня. Приготвите тази рецепта и се потопете в класическата италианска кухня.
Необходими продукти за 6 порции:
Кайма 500 гр
Морков 1 бр
Средно голяма глава лук 1 бр
Целина 1 стрък
Червено вино 1 ч.ч.
Телешки бульон 1 кубче
Доматен сос 90 мл
Сол и пипер на вкус
Олио 4 с.л.
Спагети
Начин на приготвяне:
1. Обелете лука и моркова
2. Нарежете на много ситни кубчета.
3. В дълбок тиган загрейте олиото
4. След като олиото се нагорещи, добавете лука
5. Добавете моркова
6. Добавете целината
7. След като зеленчуците са леко запържени и поомекнали, добавете и каймата. Запържете каймата.
8. Добавете виното и оставете да изври. Бъркайте от време на време.
9. Овкусете със сол и черен пипер.
10. Разтворете половин кубче бульон в 150 мл хладка вода
11. Оставете да изври.
12. Разтворете останалата част от бульона и добавете доматения сос.
13. Добавете го към каймата и зеленчуците
14. Оставете да ври за около половин час на слаб огън. През това време, в отделна тенджера, поставете спагетите да се варят. Варете според указанието на опаковката.
15. Когато сместа е напълно готова прибавете спагетите и разбъркайте добре.