Облеклото за спане е много личен избор. Някои хора обичат да спят по пижама, други по бельо, а трети не обичат нищо да е между тялото им и мекотата на завивките. Спането без дрехи може да не е привлекателно или практично за вас, но може да е много полезно.

Скорошни изследвания показват, че повече от половината мъже и малко по-малко жени предпочитат да спят без дрехи. Остановено е, че тази практика може да доведе до повишаване на самочувствието, по-ниски нива на стрес, по-голяма интимност с партньора и редица други психологически и здравословни ползи.

По-голямата част от анкетираните, които са избрали да спят без дрехи са посочили, че основната причина за това е, че им е много удобно. Другата част са заявили, че това е много релаксиращо и че спят по-добре.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag)

 

Независимо дали вече спите без дрехи, или мислите за това, ето какво трябва да знаете за ползите, които този навик може да донесе за качеството на съня и цялостното ви благосъстояние.

Ще заспите по-бързо

Спането без дрехи ще ви помогне да заспите по-бързо. Телесната ви температура естествено спада, когато сте сънливи и по време на сън. Като сваляте дрехите си, вие понижавате телесната си температура и мозъкът ви получава сигнал, че е време за сън.

Спането без дрехи води до по-спокоен сън

След спане без дрехи можете да се почувствате отпочинали, както не сте се чувствали от дълго време. Процесът на охлаждане и понижаване на телесната температура, който прави възможно по-бързото и по-лесно заспиване, влияе и на по-дълбок и спокоен сън.

Експертите посочват, че дрехите могат да предизвикат прегряване, което нарушава съня. Ако често ви е горещо и се потите през нощта, спането без дрехи може да помогне на тялото ви да регулира температурата и да ви позволи да спите по-добре. 

Засилва интимността между партньорите

Ако и двамата спите голи, това може да засили интимността ви не само на физическо, но и на емоционално ниво. Когато се докосвате и прегръщате един друг по време на сън, контактът "кожа до кожа" стимулира отделянето на окситоцин.

Това е хормон, свързан с доверието, близостта, обвързването, съпричастността и изграждането на взаимоотношения. По-голямата близост укрепва връзката и също така намалява стреса, което подобрява качеството на съня.

Спането без дрехи повишава самочувствието

Ако имате проблеми със самочувствието, спането голи може да има положителен ефект върху образа на тялото ви и да ви помогне със самоприемането. Когато се чувствате по-комфортно в тялото си, цялостното ви благосъстояние и удовлетвореност от живота се увеличават.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag)

 

Можете да свалите излишните килограми

Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, спането без дрехи може дори да ви помогне за това. При условие че комбинирате тази стратегия с по-здравословни хранителни и спортни навици, разбира се.

Ето как работи това - тялото използва два вида мазнини: бели, които складира, когато консумирате излишни калории, и кафяви, които ви помагат да изгаряте калории, създавайки топлина.

Изследванията показват, че организмът произвежда два пъти повече кафява мазнина при мъжете, които спят на по-ниска температура, тъй като спането без дрехи охлажда тялото. А с понижаването на телесната температура, бихте могли да изгорите 30 процента повече калории.

Броят на сперматозоидите се увеличава

Спането без дрехи има благоприятен ефект върху плодовитостта или върху качеството на сперматозоидите. Тъй като осигурява по-добра циркулация на въздуха в интимната област, като я поддържа суха и намалява вероятността от бактериални инфекции и дразнене.

Постоянната топлина в областта на слабините е вредна за мъжете. По-високата температура може да повлияе на броя на сперматозоидите, така че когато премахнете допълнителния източник на отопление, като свалите дрехите си, качеството на спермата се повишава.

Ако се притеснявате за плодовитостта си и не ви харесва идеята да изхвърлите бельото, изберете удобни, широки и тънки памучни боксерки за спане.

Спането без дрехи не е за всеки

Въпреки че има много предимства, както и много други полезни навици, спането без дрехи не е за всеки и няма да се хареса на всеки. Неудобно е, ако често ставате през нощта и можете да срещнете някой член на семейството си. Не е и приятно, ако имате чувствителна кожа.

Дрехите служат като защитна бариера и без тях може да сте по-изложени на алергени, които може да са в перилния препарат, използван за пране на спалното бельо.

Важно е да се вземе предвид и хигиенният фактор. Ако спите голи, ще трябва да сменяте спалното си бельо по-често, приблизително на всеки три или четири дни. Също така, ако обичате да спите без дрехи, би било добре да си вземете душ непосредствено преди лягане, за да влизате между чаршафите винаги свежи и чисти.

И не е необходимо да спите голи всяка нощ, за да извлечете ползите от тази практика. Дори да спите голи само веднъж седмично, това може да има положителен ефект върху вашата увереност, сексуален живот, плодовитост, качество на съня и цялостно благополучие.