Една обикновена майка от Швеция реши да спре захарта на своето дете и решението й се превърна в истинска сензация в социалните мрежи. 

Анна Ларсън преценила, че ще изключи тотално сладките изкушения от дневния режим на своята дъщеричка, след като се уплашила от застрашителните промени в настроението й, които предизвиквала липсата на захар. 

Резултатът искрено я изумил: само след няколко наистина трудни дни в поведението на момиченцето настъпил истински обрат - то станало по спокойно, започнало да консумира здравословните храни, които Анна му предлагала и дори да спи спокойно и непробудно. Лошото настроение, прищевките, избухванията и тръшканията, които били ежедневие за детето се превърнали само в лош спомен.

Майката решила, че е добра идея да сподели опита си с други дами и написала пост по въпроса в своя профил във Фейсбук, който бил шернат повече от 2400 пъти само за ден. 

Анна решила окончателно да намали приема на захар на 4-годишната си дъщеричка, след като момиченцето изпаднало в истинска истерия, когато майка му отказала да му даде сладко лакомство. Майката преценила, че повече няма да се съобразява с избухванията на момиченцето, което отказвало да хапва домашно приготвената храна у дома и предпочитало да яде само подсладени млека и бонбони. 

"В течение на няколко дни тя стана изключително спокойно дете, което започна да заспива бързо, престана да гледа телевизия непрекъснато и дори започна да ми помага в домакинството" - споделя изумената майка. 

Широко разпространено е твърдението, че захарта може да предизвика промени в поведението, но научните доказателства по темата не са достатъчни. 

Колко захар всъщност препоръчват лекарите да приемаме на ден?

При деца до 2-годишна възраст - под 13 гр или от 1 до 3 чаени лъжички на ден

При деца до 3-годишна възраст - под 15 гр или 2 до 4 чаени лъжички на ден

При деца от 4 до 6-годишна възраст - под 19 гр или от 4 до 5 чаени лъжички на ден

При деца от 7 до 10-годишна възраст - под 24 гр на ден или от 4 до 6 чаени лъжички на ден

При деца над 11-годишна възраст - под 30 гр или от 5 до 7 чаени лъжички на ден