Въпреки почти безупречната репутация на Кейт, принц Уилям все пак е ревнувал своята избраничка от много привлекателния си състудент.

Докато за кралските фенове кратката раздяла на принц Уилям и Кейт Мидълтън години след това е нищо повече от далечен спомен, подробностите за това как настоящият принц и принцеса на Уелс са прекарали прекъсването на връзката си - и с кого са били - продължават да будат интерес. И някои те тези хора изплуваха отново.

Връзката на двойката се пропуква през март 2007 г. След като се разделила с Негово Височество, г-ца Мидълтън, тогава на 25 години, отишла в Ирландия на почивка с майка си Карол и група приятели, надявайки се да напусне Обединеното кралство, преди да се появи новината за раздялата между нея и Уилям.

Много по-късно Катрин описва този период по следния начин: „Мисля, че тогава не бях много щастлива, но всъщност това ме направи по-силна“. Пресата пише, че двойката се е събрала само три месеца по-късно, още през юни 2007 г. Това обаче се случва едва след като проучват романтичните си перспективи. И тогава съперниците идват на преден план.

Известно е, че принц Уилям активно общува с представителката на британската аристокрация - и сестрата на бившата приятелка на брата на Хари, Кресида Бонас - Изабела Калторп. Кейт също не е губила време и се наслаждавала на приятна компания. Според американския „Космополитън“, позовавайки се на съобщения в британския вестник „Дейли Мейл“ от юни 2007 г., Мидълтън се е свързала с бившия състудент на принца в Итън, наследника на корабен бизнес, Хенри Ропнър.

„Хенри се радва да бъде с Кейт сега, след като се раздели с Уилям“, казва източник пред изданието тогава. „Те излизат и се забавляват.“ Добавя се, че са флиртували много и „сега след като е сама, Кейт редовно се радва на компанията на Хенри. Хенри е много богат. Той се движеше в кръга на Уилям в продължение на много години." Това бил любопитен сценарий за възстановяването на момичето от болезнена раздяла: пресата твърди, че връзката на двойката не е случайна, като се има предвид, че принц Уилям излизал с бившата на Ропнър, Джаки Крейг, малко след тяхната раздяла. На мнозина им изглежда, че такова съвпадение не може да бъде случайно, особено като се има предвид колко трудно било за Мидълтън да се раздели с бъдещия наследник на трона.

По-късно, през юли 2011 г., Хенри Ропнър се жени за Наташа Синклер. Тяхната сватба се състояла само три месеца след тази на херцога и херцогинята на Кеймбридж - и, което е по-интересно, в присъствието на Кейт Мидълтън и принц Уилям.