За или против лазерната епилация? Истината е, че тя има много плюсове и не се изчерпва само с трайно обезкосмяване. Лазерната епилация решава проблемите с досадните враснали косъмчета, хиперпигментацията, възпаленията и пъпките по кожата. А какво трябва да знаем за нея и къде в София може да открием център за лазерна епилация?

Студията за лазерна епилация в София и страната често привличат клиенти с гръмки обещания за сбогуване с досадните косми завинаги и твърдения за “най-добрия”, “най-модерния” и въобще най-най-лазер. Доколко са верни те обаче?

Говорихме с няколко експерти от новия модерен център за лазерна епилация Satori в София и ви предлагаме обективна информация за процедурата, какво да очаквате и за какво да внимавате.

1. Лазерната епилация звучи болезнена, но не е

Лазерната епилация работи на принципа на насочване на светлината на лазера към пигмента в косъма, обясняват специалистите от Satori. Тази светлина се превръща в топлина, която уврежда космения фоликул. При по-нисък клас или остаряла апаратура, разбира се е възможно да усещате бърза, остра болка, още по силна при при по-тънката кожа в района на носа, брадичката и слепоочията.

За щастие, в София вече се предлага епилация с най-модерния апарат в световен мащаб - Alma Soprano Titanium, който е напълно безопасен и безболезнен. Сертифициран е от FDA и при него няма възможност от изгаряне и други нежелани ефекти. Усещането е леко затопляне, което често клиентите определят като “приятно”.
 
2. Лазерната епилация вече може да се прилага и през лятото

Отнема две или три седмици след първата процедура, за да видите разликата, и поне 6 терапии, за да получите очаквания траен резултат. Много е важно да сте редовни и да не пропускате уговорените със специалиста в студиото сесии, защото така компрометирате финалния резултат. Космените фоликули имат различни етапи на растежа, но обичайно са в рамките на 6-8 седмици - зависи от вида на косъма и индивидуалните ви особености. Така че следвайте съветите на специалистите и спазвайте сроковете, за да сте сигурни, че нито един косъм няма да има шанс да остане.

Тук обаче идва обичайният проблем с повечето студия, предлагащи лазерна епилация в София. По-старата технология не позволява терапията да се прилага на кожа с тен или 2-3 дни преди излагане на слънце, което налага пропускане на часове (защото кой не излага кожата си на слънце от май до септември, дори да не е на плажа). С Alma Soprano Titanium - най-добрия апарат за лазерна епилация за 2020 г., за който вече споменахме, няма такива притеснения.

Процедурите могат да се правят по всяко време на годината, включително върху кожа с тен, като разбира се използвате слънцезащита, както трябва да правите винаги, не само в този случай.

3. Преди процедура кожата трябва да е гладко избръсната и подготвена

Трябва да се уверите, че сте се подготвили правилно преди всяко посещение на лазерния център, за да получите оптимални резултати.
От Satori ни информират, че това са ключовите неща за подготовка за лазерна епилация:

 

- Зоната трябва да бъде гладко избръсната в рамките на 24 часа преди процедурата. Електрическите тримери не се препоръчват, тъй като косъмчетата обикновено остават твърде дълги.

- Не се епилирайте и не си правете кола маска на третираната област между или преди сесиите. Бръсненето е най-добрият вариант.

- Третираната зона трябва да е без грим, лосиони, дезодоранти и слънцезащитен крем - информирайте специалиста в студиото, преди процедурата, ако имате нужда от почистване.

- Няма проблем зоната да е била изложена на слънце до 5 дни преди процедурата, или дори да има тен, стига да посещавате студио с модерна апаратура, която го позволява.

- Не използвайте продукти за изкуствен тен две седмици преди процедурата - зоната трябва да бъде напълно ексфолирана, за да се отстранят всички фоликули.

- Не се подлагайте на химически пилинг две седмици преди процедура.

- Не изсветлявайте окосмяването в зоната, в която ще прилагате лазерна епилация.

4. Процедурата всъщност е доста бърза

“С нашия модерен апарат с два накрайника за прецизна обработка на различните зони и в ръцете на опитен специалист, процедура на цели крака обикновено отнема едва 30-40 мин.”, посочват от Satori.

Това означава, че можете да отскочите в обедната си почивка и дори да ви остане време за хапване. Възможно е леко зачервяване на по-чувствителните зони непосредствено след процедурата, затова ако ще третирате лице, е добре да имате хубав фон дьо тен в чантата си.

5. Лазерната епилация вече е приложима и за руси косъмчета

Разбира се, отново говорим за студиа с модерна апаратура. Както вече споменахме, лазерът се насочва към пигмента и повечето остарели технологии са неприложими, когато говорим за руси косъмчета. С Alma Soprano Titanium обаче дори тези нежни косъмчета могат да бъдат отстранени. “В тези случаи обаче е възможно да се наложат повече процедури, но премахването им е напълно постижимо”, информират експертите от Satori. Напомняме, че в никакъв случай не трябва да изсветлявате космите в третираната зона.

6. Налагат се поддържащи процедури

Обичайно около 6 до 8 процедури са достатъчни за трайно обезкосмяване. Разбира се, говорим за случаите, в които стриктно сте спазвали ангажиментите си за процедури и сте работили с опитен специалист и модерна техника.

След приключване на основния курс на лазерна епилация, очаквайте до 90% намаляване на окосмяването, останалата част ще бъде по-тънка и светла. За да поддържате резултатите целогодишно, е важно да не прибягвате до скубане и на малкото останали косъмчета, а да посещавате студиото веднъж до два пъти годишно - по преценка на специалист, защото “всеки организъм е уникален”.

„Лазерната епилация буквално стига до корена на проблема“, казват с усмивка специалистите от Satori. Те съветват да следим за пакетни и промоционални цени на лазерна епилация в София и винаги да се уверим в ефективността на апаратурата, за да сме сигурни, че наистина ще се сбогуваме с космите и самобръсначките завинаги.