Има ли нещо по-универсално от дънковото яке? Това е първото нещо, което изваждаме през есента, когато дните станат по-хладни, и през пролетта, когато зимата отстъпва. Това е нещото, което ни спасява в ресторантите, където климатиците са пуснати на пълна мощност, и на брега на морето вечер, когато решим да си направим романтична разходка.

Но популярността на дънковите якета има и друга страна - всеки сезон се появяват нови модерни модели и е невъзможно да купите всички. Според стилистите обаче това не е и необходимо: достатъчно е да намерите едно „вечно“ нещо и да го стилизирате правилно - ето как да го направите правилно.

Купете дънково яке със средна дължина

Бързата мода непрекъснато се променя, но денимът със средна дължина е класика. „Такова яке винаги ще бъде в тенденциите, освен това завършва на естествената линия на талията и я подчертава“, обяснява стилистката Елизабет Косич.

Друг вариант, на който Косич съветва да обърнете внимание, е дънковото яке с колан: „То добавя извивки, което е особено добре за жени, чиято фигура се е променила след 50“, казва тя.

Пробвайте „канадския смокинг“

Тоталната дънкова визия е носена, изглежда, от всички звезди от миналото и настоящето - от Елвис Пресли до Бритни Спиърс. Косич съветва да не се страхувате да съчетаете дънково яке с дънки – това е просто и ефектно решение, което може лесно да се стилизира с аксесоари – например ярък копринен шал или кафява кожена чанта, която изглежда страхотно със син плат.

Добавете актуални панталони

„Канадският смокинг“ не е единствената комбинация, която привлича вниманието. Стилистката Джил Маринели съветва да съчетаете деним с бяла тениска и актуални панталони, които харесвате - той ще контрастира добре с денима, а долнището - например зелен карго панталон - ще ви позволи да създадете индивидуален и ярък външен вид.

Носете яке със сарафан

Според Маринели това е идеална комбинация за смяна на сезоните, както и отлично решение за дами, които искат да носят удобен сутиен с широки презрамки дори и със сарафани - сакото ще ги покрие и не е нужно да се притеснявате дали някой ще забележи бельото ви.

Просто го метнете на раменете си

Дънковото яке, преметнато на раменете, придава лека небрежност на външния вид и крехкост на фигурата. „Не само покрива раменете ви, но и изглежда шик“, казва Маринели. Приемете тази техника, която постоянно се използва от стилисти и звезди - тя е много проста, но дава отличен резултат.