Едно от запомнящите се неща в детството ми беше ароматът на вкусния гювеч, който приготвяше майка ми за Коледа. Не знам дали заради времето, което се отделя на това ястие, или заради факта, че тя го правеше само за зимните празници - въпреки възможността да го приготвяме целогодишно, се сещам за него само около Коледа! Тази година реших да го споделя с вас, мили дами. Веднъж направена, със сигурност няма да пропуснете и за напред!
Необходими продукти:
1 кг свински пържоли
500 гр пресни гъби
2 ч.ч. вода
180-200 гр топено сирене
180-200 гр топено пушено сирене
2 глави лук
чесън
червен пипер
черен пипер
кимион
чубрица
сол
олио
Начин на приготвяне:
Ако сте взели цяло месо, го нарязвате на пържоли, ако сте купили готови - ги слагате директно в купа, след което ги поръсвате с кимион (аз слагам двойно от него спрямо другите подправки), черен и червен пипер, малко чесън, щипка сол и 2 лъжици олио. Намачквате ги добре и ги оставяте настрана да престоят докато подготвите другите продукти. С леко намокрен нож нарязвате топеното сирене на колелца, като при всяко рязане е хубаво да го мокрите за по-лесно рязане без залепване. Лукът нарязвате на кръгчета, а гъбите на по-дебели парченца.
Когато готвя гювеч, лично аз го загрявам леко, преди да започна да го редя, примерно на 100-150 градуса за десетина минути (долу горе времето, за което приготвям продуктите), след което дъното се намазва с малко масло или олио. Започват да се редят пържолите докато не покрият дъното. Върху тях се слагат кръгчета топено сирене и от двата вида, и отгоре гъбки и лук. Процедурата се повтаря докато не приключите с продуктите, като е хубаво отгоре да завършите с топено сирене и гъби. Слагате водата, колкото да покрие пържолите. Ако искате повече сос, налейте малко повече вода - до половин или 3/4 чаша отгоре. Пече се за около час и половина на 250 градуса. Ако имате повече време, може да печете на 200-220 градуса за малко повече време, но гарантирано месото ще стане божествено! По желание при последните минути от печенето може да отворите гювеча, за да се запече топеното сирене отгоре.