Д-р Дончо Етугов завършва Френската езикова гимназия, а през 1996 г. Медицинския университет в София. От 1999 г. е асистент по кожни и венерически болести в Катедрата по Дерматология и Венерология на Медицински Университет – София. Понастоящем е главен асистент. Има специализации във Франция, Германия, Италия. От 2015 г. ръководи собствена дерматохирургична и естетична Клиника Естедерм, насочена в оперативно отстраняване на кожни тумори и всички медикоестетични процедури: лазери, пилинги, филъри ботокс, естетични корективни операции на кожата и др. Ето как коментира проблемите на нетолерантна и чувствителна кожа самият д-р Етугов и какви съвети дава на дамите преди началото на летния сезон:

В съвременното натоварено ежедневие на работещи хора, грижата за външния вид е необходимост и задължение. Освен че средата ни налага стериотипи на поведение и външност, всеки съвременен човек усеща нуждата да се грижи за своето здраве и в частност за кожата. Тя е огледало на нашето вътрешно състояние – физическо и психическо.

За да имаме сияйна и добре поддържана кожа е важно да бъдем добре информирани и да придобием добра медико-естетична култура. Не е лесно да изберем подходящия за нашата кожа продукт. При внимателната консултация със специалист трябва да се оценят множество фактори - възраст, общо здравословно състояние, начин на живот, спорт, професия, вредни навици и др.

В необятния пазар на козметични продукти изборът е труден. В практиката си често чувам въпроса: „Как да се ориентирам кой продукт е най-подходящ за моята кожа?“ Като дерматолог с почти 20 годишен опит ще ви дам един жокер: останаха малко производители на медицинска козметика, които в разработването на своите продукти залагат на дерматологичния подход и не робуват на меркетингово-търговските закони. Един от тях е френската марка SVR.

Когато консултирам пациенти за типовете кожа и подбора на медицинска козметика, констатирам, че между 30-40% от жените самоопределят кожата си като реактивна, склонна към иритация или нетолерантна към много от продуктите. Подобна е ситуацията и при мъжете – при тях около 20% споделят за наличие на кожен дискомфорт, породен от ползване на козметично средство.

Факторите, които правят кожата реактивна и нетолерантна, са много. На първо място е физиологичния тип на кожата, последван от стреса, неправилно подбраните козметични средства, твърдата и варовита вода, хормоналните и възрастови промени, слънцето, битовата химия, замърсената околна среда и не на последно място температурните вариации през сезоните.

Когато трябва да се диагностицира кожната реактивност, изключително важно е да се разграничи реактивна/нетолерантна от алергична кожа. Трябва да се оценят симптомите, а именно: при чувствителната нетолерантна кожа се наблюдават общи симптоми като парене, дискомфорт, зачервяване и едва доловимо последващо лющене, причинени от определен иритиращ агент. След като се елеминира неговото въздействие, симптомите сравнително бързо преминават. При алергичната кожа симптомите са много по-сериозни и остават по-дълго време: зачервяване, оток, мехурчета, сърбеж с различен интензитет, последвани от видимо излющване на епидермиса. Тук е препоръчително да се проведе епикутанен тест за алергия. При иритативната реакция преобладават субективните сетивни симптоми, докато при алергията кожата видимо страда и проявява болестна симптоматика.

Кои кожни участъци най-често страдат от алергия и нетолерантност?

Естествено откритите зони – кожата на лицето и ръцете. Анатомично кожата на ръцете е защитена, особено дланите – там роговият слой може да достигне дебелина до 2 мм. Това представлява своеобразна механична бариера срещу външни агенти и дразнители. За разлика от ръцете, кожата на лицето е незащитена и представлява най-реактивната част на човешкото тяло. Поради наличието на много физиологични отвори – очи, нос и уста, природата е концентрирала тук много имунокомпетентни клетки-пазачи, които да контролират евентуалното преминаване на микроорганизми и алергени в живия човешни организъм. Затова и лицето е първата зона, където се появяват алергичните симптоми. Не бива да изглежда странно, ако при използването на нов акрилатен лак за нокти или боя за коса първо клепачите отекат и засърбят, а едва по-късно се появят зачервяване и сърбеж на околонокътната зона или скалпа.

След всичко казано става ясно, че грижата за комфорта в лицевата зона е изключително важна, особено при нетолерантния тип кожа, и е пряко зависима от избора на лечебен и козметичен продукт.

Съвременната наука извървя дълъг път в проучването и прилагането на неалергизиращи съставки, а изключително постижение се оказа създаването на комбинации с успокояващо и антииритационно действие. Такива се ултра минималистичните /с малък на брой активни съставки/ формули на серията Sensifine на френската дерматологична марка SVR. Тези формули осигуряват максимална ефикасност в грижата за нетолерантна кожа. Създадени са от Dr. Haudrey Assier – дермотоалерголог – в сътрудничество с дерматохирурзи. Първоначалната идея е да се създадат продукти, които да успокоят възпалената и травмирана кожа след хирургична процедура, а по-късно те се доразвиват като продукти за реактивни и склонни кам алергии пациенти.

Активните съставки в серията Sensifine са Ниацинамид, олио от памук и сквалени. Ниацинамидът (Витамин РР, Витамин В3) има противовъзпалително, хидратиращо и реструктуриращо действие, а олиото от памук е източник на омега 3, 6, 9 мастни киселини. Те възстановяват воднолипидната мантия на кожата, подобряват кожната бариера и възстановяват физиологичното равновесие на кожата. Изключително интересна и иновативна е опаковката на продуктите – върховно постижение в грижата да се запазят продуктите чисти и неконтаминирани с микроорганизми и алергени. Тубата е с трислойна стена и дозатор, пропускащ крем само отвътре навън, за да се избегне проникването на въздух във вътрешността. По този начин се елиминира рискът от окисилителни процеси в продуктите.

Ще споделя впечатленията си от продуктите на SVR Sensifine в ежедневната ми практика с пациенти с купероза, розацея, контактен дерматит, себореен дерматит и др.

Sensifine fluide е много харесван от мен продукт, който доказа своето успокояващо, овлажняващо и намаляващо кожната реактивност действие. Изписвам го на пациенти с нормална към смесен тип кожа, и склонни към полиалергия. Благодарение на леката текстура е подходящ за пролетно-летните дни – попива бързо и не създава чувство за лепливост.

Sensifine creme има по-високo съдържание на олио от памук и сквалени, което прави текстурата по-плътна и с по-голяма липофилност. Препоръчвам го на пациенти със суха към нормална кожа, реактивна и склонна към алергия. Sensifine creme обогатява липидната фаза във воднолипидната мантия и подобрява бариерните функции на кожата.

Мицеларният гел от серията Sensifine на SVR е подходящ за пациенти с хиперчувствителна кожа на клепачите. Отлични отзиви получавам от дамите с контактни лещи, които трудно намират продукт за дегримиране. С него успяват да почистят околочната зона, като споделят успокояващо и хидратиращо усещане след употреба. Напълно обясними ефекти, базирани на изключително толерантната формула – съдържа единствено ниацинамид и омекотяващи базисни съставки. Структурно представлява мицеларен гел с висока степен на почистващо действие, който отстранява всички типове грим, независимо дали са на водна или мастна основа.

Серията Sensifine има и тоалетно мляко, предназначено за цялостна почистваща грижа на лицето. То има успокояващ и потискащ реактивността ефект, а дозиращата помпа на флакона не пропуска обратното проникване на въздух, което прави продуктът стабилен, без риск от окисление и поселяване с микроорганизми.

Ако вашата кожа е смесен тип, куперозна (с моножество видими капилярчета по скулите, челото и/или носа), силни пристъпи на зачервяване, както и пристъпно чувство за затоплане на лицето, то продуктите от серията Sensifine на френската козметика SVR със сигурност ще подобрят всички симптоми на хиперактивност. Опитайте и се уверете в изключителните качества на продуктите за алергична, реактивна и нетолерaнтна кожа от гамата Sensifine.

Д-р Дончо Етугов, ръководител на Дерматохирургична и естетична клиника Естедерм