Китайките са известни с лъскавите си, здрави и гладки коси, а жените от китайското село Хуанлуо Яо имат най-дългите коси в света, средната им дължина е около 2 метра. Те са признати от „Рекордите на Гинес” като селото с най-дълги коси.

Жените от селото режат косата си само веднъж в живота, защото се смята, че дългите коси на жената ще ѝ донесат благополучие, здраве, богатство и дълголетие. А тайната на тези прекрасни дълги коси не са съвременните шампоани и козметични средства, а оризовата отвара, с която жените от поколения наред мият косите си.

От древни времена жените от селото Хуанлуо и принцесите в императорския двор мият косите си с водата, в която е бил сварен ориз.

Въпреки че косите им са прекрасни, девойките от селото ги крият под черни шалове, а младоженецът може да зърне косата на годеницата си едва след сватбата. Причината е, че за тези жени косата е най-скъпото им притежание и затова разрешават само на децата и на съпрузите си да я докосват. Ако пък момче зърне девойка без шала ѝ, трябва да живее три години при родителите ѝ като доведен син. Това правило постепенно отмира и от 80-те години вече не се прилага.

Жените от селото режат косите си само един-единствен път в живота си, когато са готови да си търсят съпруг, обикновено около 16-18-годишна възраст. Интересното е, че в селото момичето има водещата роля и тя сама избира бъдещия си съпруг, а за да заяви симпатиите си, му пее специални традиционни песни.

Отрязаната коса обаче не се изхвърля. Тя първо се дава на бабата на момичето и тя оформя косата като украшение за глава. След сватбата това украшение се подарява символично на младоженеца, но булката го прибавя към кока си. Никаква коса не се изхвърля, защото жените смятат, че колкото по-голям е кокът им, толкова по-дълъг и благополучен живот ще водят.

Любопитни ли сте какво точно представлява оризовата отвара, която използват? Днес ще ви дадем рецептата!

Как да направите оризова отвара:

  • Изплакнете една чаша ориз.
  • Поставете ориза в купа с вода за 15 минути и го разбърквайте периодично.
  • Прехвърлете водата в затворен съд.
  • Оставете я на стайна температура за 1-2 дни, докато ферментира.
  • Кипнете я на котлона и я оставете да се охлади.
  • Ако искате, можете да прибавите няколко капки масло от лавандула, розмарин или чаено дърво.
  • Използвайте отварата като натурален шампоан.
  • Изплакнете косата.

Защо отварата е толкова ефективна?

Според проучванията ферментиралата оризова вода има много ползи:

  • Тя е богата на антиоксиданти, минерали и витамин Е, които подобряват еластичността на косата и подпомагат оздравителните процеси.
  • Съдържа инозитол – въглехидрат, който подпомага възстановяването на косата и я предпазва от бъдещи накъсвания.
  • Аминокиселините в оризовата вода заздравяват корените на косата.

Оризовата вода е полезна и за кожата. Тя съдържа ферулинова киселина, която е страхотен антиоксидант.

Как да използвате оризовата вода за кожата си:

За почистване на лицето: Намокрете една топка памук с оризова вода и с нея масажирайте лицето си в продължение на няколко минути. Оставете лицето да изсъхне. Нежно измийте лицето си с хладка вода. Правете този масаж всеки ден и скоро ще забележите, че кожата ви е по-мека, по-стегната и по-сияйна.

Срещу акне: Оризовата вода стяга кожата и затваря порите, освен това намалява зачервяванията, причинени от акнето.

При слънчево изгаряне: Студената оризова вода намалява възпалението и успокоява кожата.

При екзема: Отново вземете една топка памук и я намокрете с оризова вода, след това почистете засегнатото място с потупващи движения. След 1-2 минути спрете с масажа и оставете кожата да изсъхне. Нишестето в оризовата вода ще намали екземата.