На 19 август ще настъпи пълнолуние. То ще е по-специално - със синя Суперлуна.

Суперлуна е, когато пълната Луна е най-близо до Земята, изглежда по-голяма и по-ярка от нормалното - до 15% по-ярка и 30% по-голяма от обикновените пълни луни.

Тази Суперлуна ще бъде видима в понеделник, 19 август, и ще изглежда пълна в небето в продължение на три дни, предава mediapool.

Синята Суперлуна през август, първата от четирите последователни суперлуни през 2024 г., ще изглежда пълна от неделя до сряда, предоставяйки на феновете на астрономията рядко шоу.

 

В България пълнолунието ще достигне максимална осветеност на 19 август в 21.26 часа.

Но какво е Синя Луна?

Въпреки че няма да изглежда синя, като третата пълна Луна в сезон с четири пълни луни, това ще бъде Синя Луна. Първото регистрирано използване на "Blue Moon" на английски език датира от 1528 г.

Може би сте чували израза "Веднъж на синя луна".

Хората използват тази фраза, когато говорят за нещо рядко, което не се случва много често. То има връзка с астрономията.

Всъщност има два вида "Синя луна", но нито един от тях няма нищо общо с цвета.

Сезонна синя луна се отнася до третото пълнолуние в сезон, който има четири пълнолуния. Това е традиционното определение за Синя Луна и вида, който ще видим да изгрява на 19 август.

Вторият тип Синя луна - възникнал от неразбиране на първоначалното определение - просто се отнася до второто пълнолуние в един календарен месец. Днес тази концепция за месечна „Синя луна“ се приема като алтернативна дефиниция, а не като грешка, според Time and Date.

Терминът се използва и за описание на явление, което се случва на всеки две до три години. Защо?

Отнема една година на Земята да обиколи веднъж Слънцето, а на Луната са необходими 29.5 дни, за да завърши един цикъл около Земята.
Това означава, че 12 пълни цикъла на Луната около Земята отнемат 354 дни. Това е по-малко от 365 дни (или 366 дни през високосна година) в нашата календарна година.

Тъй като времевите рамки не съвпадат напълно, на всеки две до три години в крайна сметка получаваме 13-то пълнолуние.

Как е най-добре да наблюдавате Суперлуната

Ще ви трябва ясна нощ, без облачно покритие, далеч от сгради и улични светлини, за да ви осигури възможно най-добрата гледка.

И въпреки че не се нуждаете от специално оборудване, за да се насладите на нощното небе, чифт бинокъл ще ви помогне да получите още по-добър изглед.

През цялата история хората са използвали Луната и светлината, която отразява, за различни задачи - като лов, засаждане и жътва.

Хората по света дават на тези пълнолуния различни имена, за да отговарят на случващото се през месеца.