Когато става въпрос за здраве, простотата е от ключово значение. Ако нещо може да се впише в ежедневието ви, вероятността да се придържате към него е по-голяма. Сузи Уенгъл, датски диетолог, която е и главен изпълнителен директор на биотехнологична компания, смята, че е открила формулата за здравословно сваляне на тегло и здравословно хранене. В книгата си „Скандинавска диета“ тя говори за нея подробно, а блогът за красота и здраве Get the Gloss я нарича „най-простата диета на света“. Всяко хранене трябва да се състои от четири основни елемента - протеини, въглехидрати, два зеленчука и една супена лъжица мазнини. Не е нужно калориите да се броят, а порциите да се мерят.

39-годишната Уенгъл намира вдъхновение за книгата си чрез личния си опит. Свалила е 40 килограма за 10 месеца и е успяла да задържи теглото си, използвайки собствената си стратегия за хранене.

„Стигнах до почти 100 килограма след раждането на второто си дете, а сега съм 60. Вече 6-та година година го поддържам, благодарение на диетата, която спазвам.“

Това са снимки на Уенгъл преди и след диетата.

“Mногократно свалях и си връщах килогарами, дори прибавях нови”, пише тя в Инстаграм. “След 17 години най-накрая спрях йо-йо ефекта. Няма магия, а здравословен и балансиран „поглед“ към храната и упражненията.“

Според нея с тази диета човек може да отслабне средно с около половин до един килограм на седмица. Това са около 1500 калории дневно за жените и 2000 за мъже. Добрата новина е, че се позволява чаша червено със спагетите Болонезе и готвенето с масло.

Уенгъл има повече от 44 000 снимки в Инстаграм на ястията от диетата си. Ето някои от нейните съвети, които би могла да опиташ и ти:

Закуска

Тя включва аспержи, зелена салата, две яйца, допълнителен белтък и половин шепа бяло сирене. Съдържа малко повече протеини. Мазнини идват от маслото за пърженето на яйцата и 30-те грама печени борови ядки. Подправките са сол, черен пипер, чили и чесън.

Обяд

Той съдържа морков, краставица, чушка, домат, гъби, пастет, яйце, парче бекон, хляб. Мазнини са „представени“ от три сирена. Позволени са конфитюр и чай.

Вечеря

В нея има лук, нарязани домати, зеле и говеждо месо. Разрешава се чаша вино. Източници на мазнини са зехтинът, сметаната и сиренето. Подправките тук са сол, бульон, чесън, риган и лют черен пипер. Уенгъл добавя, че мъжете и децата могат да ядат паста с това ястие.