В интернет можете да намерите много различни статии по сложната тема за взаимоотношенията, свързани с насилие. Ако скате да сте сигурни, че партньорът ви не ви използва - цялата необходима информация и често срещаните признаци на токсична връзка, можете да намерите само с няколко кликвания на мишката.

Но какво става, ако насилникът във връзката не е партньорът ви, а вие? И най-важният въпрос: как да разберете, че именно вие във връзката сте „лошият герой“, който манипулира любимия човек? Ако изведнъж сте се замислили за тези трудни въпроси и сте се усъмнили в себе си, то със сигурност трябва да проведете самоанализ на 7-те основни признака на проява на злоупотреба в отношренията.

Прекомерен контрол

За един от основните признаци на злоупотребяващо поведение се смята склонността към постоянен контрол. Насилникът често просто измъчва жертвата си с безкрайни обаждания, фалшиви обвинения и вечни искания за постоянна отчетност стъпка по стъпка. Първоначално това странно поведение се изписва като благородни качества като любов, грижа и закрила. „Е, разбира се. Човек обича, тревожи се. Ето защо се обажда много.“ - мисли жертвата. Но постепенно свръхконтролът започва да нараства и след известно време буквално побърква партньора. Любимият човек става подозрителен, все по-често го обземат тревожни чувства, появява се неприятното усещане за ежеминутно наблюдение.

Умишлено изтръгване на вина от партньора

Друга доста често срещана черта сред насилниците е манипулативното поставяне на партньора си в състояние на вина. Хората, които злоупотребяват, много обичат да карат партньорите си да се чувстват виновни. По правило човек в това състояние е доста лесен за манипулиране и контролиране. Затова, разбира се, насилниците често се опитват по всякакъв начин да доведат спътниците си до това неприятно, разяждащо отвътре чувство. В този случай не е задължително партньорът да извърши някакви неправилни действия, за да бъде обвинен във всички смъртни грехове. Тежките окови на чувството за вина насилникът може да награби жертвата си на абсолютно празно място, дори в приятен уютен разговор на чаша чай.

Редовно осмиване на партньора

Както вече разбрахме, на насилниците ужасно им харесва, когато техните близки се чувстват несигурни, грозни, виновни за всички проблеми на този свят. Затова те никога не пропускат възможност да обезценят, унижат, осмеят партньора си по някакъв начин. За съжаление, често хората от типа на злоупотребяващите се опитват да го правят колкото се може по-гръмогласно, емоционално и публично. Така че точно всички да могат да чуят какъв безполезен, нищожен човек е техният партньор. Така че, ако забележите, че често си позволявате подобни изказвания по посока на партньора си, е време да се замислите и да преосмислите поведението си.

Бързо променливо поведение

Една от най-характерните черти на агресивните хора е постоянната смяна на настроенията. Да, в действителност тази черта може леко да наподобява симптомите на хормонална недостатъчност. Това обаче съвсем не е така. В края на краищата, за разлика от хормоналната недостатъчност, насилникът умишлено се опитва да подчини и обезвери партньора си. Ето защо и промените в настроението най-често целят именно да накарат другата половинка да се чувства не само неудобно, но дори до известна степен дефектна и непълноценна.

Дублиране

Злоупотребяващите много обичат да променят не само настроенията си, но и чертите на характера си. За разлика от предишната черта обаче промяната на характера се основава на обстоятелствата и средата. Тоест, грубо казано, вкъщи човек може да изтърве обидите на партньора, да игнорира нуждите му, да се прояви агресивно. Но в компанията на приятели той или тя може да бъде нежен, чувствителен, внимателен към половинката си.

Причини за агресивно поведение

Съществуват 2 причини за това поведение. Първо, след като забележи промяна в поведението, жертвата на агресивно поведение може да се усъмни в претенциите си към партньора и погрешно да смята, че всичко във връзката е нормално. „Да, той ми крещи. Но той ме обича. Вън е толкова внимателен, нежен, любезен.“ – е често оправдание на това поведение.
Второ, насилникът се променя толкова драстично, че приятелите му не го подозират в насилие над партньора му. В края на краищата, ако всички знаят, че той върши толкова лошо нещо, никой няма да иска да има нищо общо с него.

Манията за предпазване, за затваряне на партньора от обществото
Важно е също така да се спомене, че насилниците често имат такава черта като мания за отшелничество. Това означава, че човек от типа на злоупотребяващите често може да изпитва непреодолимо желание да затвори, заключи, изолира половинката си от външния свят. Разбира се, дълго време да устоят на този вътрешен порив такива хора не могат. Затова по правило много скоро след началото на връзката те започват активно да налагат на партньорите си различни убеждения, свеждащи се до това, че те винаги трябва да си стоят вкъщи.

Маската на жертвата

Освен това хората, които са склонни към насилие, са убедени, че всъщност някой друг е виновен за действията им спрямо партньора, а не те самите: семейството, обстоятелствата, трудното детство, възпитанието и др. Те искрено вярват в това. И така във всеки удобен момент, умело играейки върху чувството за съжаление, убеждават в своята невинност, както околните така и половинката си.

Ето какво да може да направите, ако сте открили в себе си някои черти на насилник:

Ако сте си направили самодиагностика и сте открили няколко признака на агресивно поведение, не се разстройвайте веднага и не изпадайте в паника. В края на краищата, в някаква степен повечето от горепосочените качества са във всеки от нас. Затова след анализа седнете, издишайте и помислете дали наистина всичко е толкова критично. Не забравяйте да попитате партньора си за мнението му по този въпрос. А ако съмненията останат дори след тези прости манипулации, консултирайте се с психолог. Той ще ви помогне не само да разберете себе си, но и да отработите онези качества, които ви пречат да изградите силни, здрави и щастливи взаимоотношения.