Екипът на Dama.bg ще ви запознае с една необикновена класация. Тя не е от типа на  местата, които си заслужава да посетите, но също е толкова интригуваща. Мистерията, която витае около тези места не спира да завладява любителите на странни изчезвания, мистериозни светлини, огромни статуи....но стига загадки, ето я и нея:

1. Къщата Мистери Спот, Санта Круз, Калифорния


Мистери Спот известна с това, че е гравитационна аномалия. Тя е разположена в червените гори в близост до Санта Круз, Калифорния върху мистично петно с диаметър 46 метра. Посетителите поставят под съмнения знанията си за физични закони и гравитация. Стотици от тях се връщат отново и отново само, за да усетят още веднъж смесицата между липса на гравитация и безтегловност. Учените нямат обяснение за тази аномалия и спекулират с изместване на магнитното поле. Някои смятат, че там е заровен космически кораб, но каквато и да е причината, тя все още остава загадка.

2. Великденският остров


Това е едно от най-изолираните места на света, което обаче е дом на огромни статуи. Да, в това няма нищо необичайно... но учените нямат абсолютно никакъв отговор на въпросите: Кой е техният създател? Някъква загадъчна сила ли ги е накарала да се появят? Като цяло цялото място е една пълна мистерия - недовършените и недоизправени фигури, церемониялното селище с неговите 53 къщи от камък без прозорци и врати и още куп други. Най-голямата мистерия обаче си остава т. нар. "Пъп на света"- говори се, че това е най-кръглият камък, носещ тайните на всемира, този който събира най-важните енергийни линии на Земята.

3. Атлантида


Този легендарен остров, споменат за първи път от древногръцкия философ Платон, все още не може да бъде намерен. Учените смятат, че най-вероятно е измислица, но други твърдят, че не е така. Например: Игнейшъс донали, който публикува книга за Атлантида, представя карта. На нея е посочено като място на острова средата на Атлантическия океан, което съвпада с Платоновото описание... Въпреки това, всички тези мнения си остават само хипотези. 

4. Бермудският триъгълник


Тази географска зона в Атлантическия океан е известна с мистичните изчезвания на морски и въздушни съдове. Обяснения за случващото се няма, но хипотезите са много. Според учените причините са големите количества метан под повърхността на океана, но много хора са изкушени и обясняват мистериозните изчезвания с паранормални явления.

5. Светлините над Кафявата планина


Тези светлини, чието внезапно появяване и изчезване над Кафявата планина в Щатите не спират да интересуват както учени, така и мистици. И тази аномалия все още няма обяснение. За нея едни от учените смятат, че са мираж, други пък, че са резултат от самозапалване на блатни газове. Но за това място се разкават много легенди. Всичките са свързани с духове. Една от тях е индианска и гласи, че това са духовете на индиански девойки, които търсят своите изчезнали съпрузи. Но самият факт, че никога не са еднакви, е повече от фантастичен, както и самите светлини.

И така, същесвуването на такива места, които противоречат на всички физични закони и човешки представи, само по себе си говори, че човек не е запознат с абсолютно всичко. От там идва и цялата мистичност, че всичко непознато е мистерия. Но кой знае, може някой от вас да посетят тези кътчета и да направят откритие, което ще промени историята...