Изборът на подходящ парфюм изисква умения, търпение и нюх. Не купувайте първия флакон, който ви предложи продавачката.

Важно правило при избора на парфюм е да не бързате. Не купувайте първия, който ви предложат в магазина. Дори и много да ви хареса как ухае на капачката, задължително го тествайте на ръката си. След това изчакайте, разходете си и дайте време на уханието да ви покаже богатата си композиция. Имайте предвид, че ароматът се променя, Първоначално усещате аромата в концентрирания му вид и той може да не ви хареса. Когато сложите малко от него на китката си, ще усетите постепенно истинския аромат. След 15-20 минути ще се убедите окончателно дали ви харесва, затова не тествайте повече от два аромата.

 

Обонянието ви се обърква, ако тествате последователно няколко парфюма и със сигурност няма да успеете да направите правилния избор. Не си търсете парфюм в случайни малки магазинчета, на пазара или в подлеза. Ако държите да имате качествен парфюм, по-добре посетете големите магазини, които ще ви гарантират качество.

При избора на парфюм се съобразете и със сезона. Има летни и зимни ухания. Летните аромати са по-цветни, свежи и ярки, а зимните – по-мускусни, тежки и натрапчиви.

 

Парфюмът трябва да ви допълва и да отговаря на стила ви. Нежните натури е добре да се насочат към леките цветни аромати. Бизнес дамите пък могат да заложат на по-ярките и смели аромати. На жените, които предпочитат спортния стил, ще им отиват свежите ухания с цитрусови нотки.

 

Обръщайте внимание и на цвета на опаковката. Той ще ви ориентира какво да очаквате. Светлите опаковки подсказват, че ароматът е лек и свеж. Тъмните опаковки пък издават, че ароматът е тежък и наситен. Червените шишенца са характерни са ориенталските ухания.