Днес ще ви разкажем за плод, който според експертите трябва да ядем всеки ден.
Може би сме свикнали да казваме „една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“ и наистина ябълките, подобно на бананите, са сред най-здравословните плодове, но според експерти има плод, който е още по-идеален за нашата диета.
Лимонът е най-здравословният плод
Изследователският екип от университета „Уилям Патерсън“ (САЩ), ръководен от Дженифър Ди Ноя, сравни 47 плода и зеленчуци въз основа на 17 ключови хранителни вещества - включително витамин C, витамини от група В, соли, минерали, фибри и др. Всичко това класира лимона начело в списъка на най-здравословните плодове.
Защо лимонът се откроява от другите плодове.
Лимонът е изключително богат на витамин С, флавоноиди и антиоксиданти и играе голяма роля за укрепването на имунната система и защитата на сърдечно-съдовото здраве.
Освен това има висока хранителна плътност на калория, което означава, че малко количество е достатъчно за значителни ползи.
И накрая, киселинният му вкус има алкализиращ ефект върху тялото след храносмилане, подпомагайки pH баланса и здравето на червата.
Как помага в ежедневието
Лимонът укрепва имунната система и има противовъзпалителни ефекти, като същевременно помага за усвояването и храносмилането на желязо.
Ето защо можете да добавите малко лимон към салати, супи или вода, вместо да консумирате само сока. Това е добър метод за неговата консумация от хора с чувствителен стомах или зъбни проблеми, тъй като чистата му консумация може да причини дразнене.
Според изследването на Дженифър Ди Ноя обаче, лимонът е идеален и като мощна хранителна добавка, но не и като единствен плод. Други плодове осигуряват хранителни вещества, които липсват на лимона:
Киви → богато на калий
Боровинки → антиоксиданти
Авокадо → полезни мазнини
Как да включите лимона в ежедневието си
Изстискайте малко лимон във водата си сутрин, но бъдете внимателни, ако имате чувствителен стомах или зъби. Можете да или добавите малко сок или кора към салата, супа или мариновани ястия.
Ако не харесвате киселия вкус, използвайте го сготвен или разредено, за да използвате флавоноидите без неприятния вкус.