Септември. Училищните звънци бият, децата се завръщат в класните стаи, родителите трескаво се подготвят с всички необходими учебници, тетрадки, химикалки и т.н., и т.н. Покрай първия учебен ден много майки споделят снимки на децата си, които отново тръгват на училище. И в морето от мили снимки се откроява историята на една майка, която повече никога няма да има възможността да заснеме дъщеря си в училищната униформа...

В своя профил Джули Апикела публикува снимка от 2015 г. на нейното малко момиченце, което тръгва на училище. До снимката е поставена още една от 2016 г., на която има само празнота. Ето какво пише Джули за снимките:

„Време е за училищните снимки, но е очевидно, че някой много специален липсва – дъщеря ми Емили. Представи си тазгодишната училищна снимка да е последната, която ще имаш възможност да заснемеш и че тя ще се превърне просто в спомен. Това може да е и твоето бъдеще, защото 1 от 285 деца бива диагностицирано с рак. Да се повиши осведомеността на обществото за симптомите и да спрем заблуждението, че ракът при децата е рядко явление, са първите препятствия, които трябва да преодолеем.”

Джули обяснява, че е публикувала снимката с цел да повиши информираността на обществото за рака при децата. Тя насърчава приятелите си да поставят златна лента на профила си в знак на съпричастност и за да научат повече хора, че ракът не е рядко явление дори в най-ранна възраст.

8-годишната Емили умира през декември 2015 г., след 3-годишна битка с рака. „Тя се бори в продължение на три години, бори се с кураж, упоритост и смелост. За 8 г. тя се изправи пред по-големи трудности, отколкото повечето възрастни хора”, пише нейната майка. „Тя никога не мрънкаше, никога не отказваше да направи това, за което я молехме. През цялото време бяхме възхитени от нейната сила и кураж. След нея остана празнота, която никой никога няма да запълни.”

Всяка година по света с рак са диагностицирани 300 000 деца до 19-годишна възраст. След автомобилните катастрофи ракът е най-честата причина за смърт при децата. Най-често срещаният вид рак при децата е левкемията. В много държави септември е обявен за месец на борбата с рака при децата. Затова не пропускай профилактичните прегледи и не подминавай нетипичните заболявания и симптоми. Някои от симптомите са необичайни подутини; лесно образуване на синини; температура и настинки, които не преминават; чести главоболия, придружени с повръщане; внезапни промени в зрението; анемия и липса на енергия.