Преди броени часове целият свят обърна очи към Париж и пламналата катедрала Нотр Дам.

В рамките на няколко минути стана ясно, че усложненията, дължащи се на възрастта на сградата и плътността на тежкия дървен материал, сериозно ще попречат на опитите за потушаване на пожара.

Наистина, гледането на тази величествена сграда, погълната от дим и пламъци, ни напомни, че сме безсилни пред стихиите.

Париж е най-посещаваният град в света. Много от нас имат сантиментални спомени за Нотр Дам, спомени, които бяха опушени от пепел и отломки в ужасяващата сцена.

В рамките на часове след падането на кулата, две от най-богатите семейства във Франция - водени от Франсоа-Анри Пино (съпругът на Салма Хайек) и Бернар Арно - са обещали поне 300 милиона евро за финансиране на възстановяването на символа на Париж.

По сметките на двамата милиардери има значително повече пари, отколкото в хазната на европейски държави като Хърватия, Сърбия, Словакия, Словения, България. Ако имате 3000 евро в банковата си сметка и сте дарили десет от тях за възстановяването на катедралата, вече имате представа за процентното съотношение на дарението и общата сума в банковите сметки на двамата основни дарители.

Тук възникват много въпроси за финансовата роля, която католическата църква би могла да изиграе при възстановяването. Никой извън Ватикана не знае колко пари има църквата, но през 2012 г. са направени изчисления, че оперативният бюджет на Ватикана само в САЩ възлиза на 170 милиарда долара. 

Папа Франциск обяви, че се моли за Нотр Дам, но не спомена нищо за финансиране от Ватикана.

Непосредствената и спонтанна реакция на двамата милиардери казва нещо много важно за обществото, в което живеем. Ако двама мъже в свят с повече от 7 милиарда души могат да осигурят 300 милиона евро за възстановяване на Нотр Дам в рамките на шест часа, то в света има достатъчно пари, за да се нахрани всеки гладен, да се подслони всяко семейство и да се образова всяко дете. Неспособността да се направи това е въпрос на липса на желание и  въпрос на система, политика и интереси.

Разбира се, че изкуството и архитектурата разчитат на хората да бъдат спасени и съхранени, но не трябва ли хората да бъдат спасени преди всичко?

Тухли, хоросан и оцветени стъкла могат да изгорят, но те не кървят, не гладуват и не страдат. Хората страдат. Навсякъде по света, от Париж до Персеполис, хората страдат. Те страдат, но мъките им не заемат първа страница на световните таблоиди и не получават незабавни дарения от най-богатите хора в света.

В момента във Франция има около 140 000 бездомни - 30 000, от които са деца. Доклад от 2018 г. разкри, че общо около 8,8 милиона души живеят под прага на бедността във Франция през 2017 г. Това означава, че живеят с доход под 1,026 евро на месец, а много от тях живеят със значително по-малко. Един на всеки осем във Франция живее в бедност. Въпреки всичко Франция остава шестата най-богата страна в света според Международния валутен фонд.