Събуждането на детето понякога може да се окаже голямо предизвикателство за родителите. Ако детето е спало спокойно, ще бъде по-лесно да го събудите. В някои случаи обаче това не е достатъчно за добър старт на деня и времето за разсънване се оказва доста дълго.

Събуждането на детето е изкуство. Да го направиш правилно, да го накараш да се събуди така, че да започне деня правилно, е по-важно, отколкото изглежда. Истината е, че събуждането сутрин е трудно за почти всички деца, особено ако не са спали необходимите часове. Поради тази причина добрите навици през нощта и някои трикове за събуждането на детето са ключът към това вашето мъниче да се събуди щастливо и енергично.

Защо на детето му е трудно да се събуди?

Децата, поради определени физиологични фактори, се нуждаят от повече време, за да преминат от съня към будно състояние и следователно винаги имат нужда от малко глезене и спокойствие. Освен това качественото и ефективно събуждане зависи и от качеството на самия сън. Можете да вземете някои предпазни мерки още от предната вечер, за да направите съня на детето си по-добър и следователно то да е по-спокойно, когато се събуди. Може да се случи също то да не е спало достатъчно часове и на сутринта да е твърде уморено, за да стане.



Ако, въпреки че е спало необходимите часове и не се е събуждало през нощта, детето все още има проблеми със ставането, това може да се дължи на нуждата му да следва собствения си ритъм. В такъв случай то със сигурност ще се почувства във форма след закуска.

Може да се окаже, че съпротивата срещу събуждането е симптом на негативна реакция срещу училището или определена семейна ситуация. В тези случаи това е начинът на детето да избяга от ситуация, която не приема и го притеснява. В този случай то може да дава израз на дискомфорта си през целия ден, не само сутрин.

Насоки за събуждане на детето

Грешка е да давате на детето още 10 минути сън, когато то не иска да стане, тъй като това може да го накара да бърза да направи други неща след това по-бързо, за да навакса. По този начин целият ритъм на сутрешната рутина се нарушава.

Резките действия и тактики също са неприемливи. Никога не трябва да светвате внезапно лампата или да вдигате чаршафите, още по-малко да му крещите. Стресът, свързан със събуждането, може да се отрази негативно не само на настроението на детето през целия ден, но и да доведе до тревожност и в по-зряла възраст.

Най-добрият начин да събудите детето е нежно да го погалите, шепнейки му успокоителни и сладки думи. Детето има нужда да усеща контакт с майка си или баща си и най-вече да чувства сигурност и спокойствие, когато се събуди. Наведете се до него в леглото му, нежно го погалете по косата и му прошепнете няколко думи. Сладостта на жестовете внушава на мъничето, че го дарявате с обич, а физическата ви близост му действа успокоително, но и го стимулира да се разсъни и да се заслуша в думите ви.

Когато отвори очи, го поканете да стане с позитивни твърдения, като му кажете например, че слънцето навън грее прекрасно и че когато си тръгнете от училище, ще го заведете в парка. Положителните описания на предстоящия ден ще помогнат на детето не само да се разсъни, но и ще го насърчите да стане от леглото. Например, можете да му напомните, че го чака нова игра или приятел, да му кажете, че ще се наслади на вкусна закуска или да обещаете, че ще играете с него, когато се приберете от работа. Думите, назоваващи активни и интересни дейности, ще стимулират детето да действа и да пожелае да стане от леглото.

Ако въпреки това детето не желае да става, можете да прибегнете до техниката на прегръдката. В този случай можете да го поглезите и да го подържите в ръце, прегръщайки го, за да го отпуснете и да му предадете доброто настроение, от което се нуждае. Усещането за физическа близост с вас ще активира желанието на детето да започне деня и да се наслади на моментите, които сте му обещали.