Изневярата във връзките е по-често срещана, отколкото си мислите. Според статистиката 60% от хората лъжат поне веднъж за 10 минути разговор. А връзките са поле, което също крие много тайни.

Идеалната връзка е това, към което много двойки се стремят. Но дори и при външно благополучие и взаимно разбиране, близките понякога крият част от живота си от нас. Общуването ни със света започва с връзката ни със самите нас.

Веднага щом се съмнявате малко в себе си, веднага възниква недоверие към другите. И ако партньорът даде повод да се съмнява в него, процесът само се засилва. Всяко доверие е резултат от съвместна работа, комуникация и отстъпки. Това е възможно само ако и двамата партньори предприемат определени стъпки за намиране на компромис. Психолозите идентифицират три основни причини, поради които съпрузите крият нещо.

  • Страх от отхвърляне – че вашата половинка няма да ви приеме такива, каквито сте – вашите възгледи, навици, отношение.
  • Страх от осъждане: внезапно любим човек ще изрази неодобрение и ще каже, че нещо не е наред с вас.
  • Ниско самочувствие. В този случай ние самите се съмняваме в правилността на нашите действия и избори.

Като мислим вместо партньора си и играем сценарии в главите си отново и отново, ние ги проектираме върху другия. Тук се зараждат всички страхове и недоверие между избраните. Има няколко най-често срещани тайни, които съпрузите крият.

Предателство

Ако страните първоначално не са се съгласили, че една от тях може да влезе в сексуален контакт с друг мъж или жена, тогава партньорът ще го направи, той просто ще се опита да го скрие. Има много причини за това: навик, невъзможност да се наситите на един партньор, желание за нови преживявания, несъвместимост на темпераментите, сексуална скука.

Сексуални предпочитания

По-често жените крият недоволство или желание да опитат нещо необичайно или прибягват до експерименти в леглото. Въпреки че мъжете понякога мълчат за истинските си фантазии. Всичко, свързано с интимната зона, предизвиква различни страхове у влюбените. Затова някои от тях мълчат с години какво всъщност искат.

Пари

Според статистиката хората са по-склонни да крият реалния размер на приходите си. Така в Русия всяка шеста жена мълчи за нивото на заплатата си. На свой ред всеки осми мъж прави същото. Една от причините за това поведение е желанието да се чувстват сигурни.

Общуване (с бивши, родители, приятели)

Ако един от партньорите не харесва някой, който е „багажът“ на другия, тогава първият предпочита да скрие факта, че общува и помага на тези хора. Ето как бивши съпруги, деца от предишни бракове, нежелани приятели и дори родители преминават в „нелегалната“ зона на живота и се превръщат в тайна.

Свободно време и хобита

Когато съпругът или съпругата не одобряват и не приемат хобитата на своята половинка, той започва да го прави тайно. Така че съпругата може да каже, че е отишла на маникюр, но в действителност ще прекара време с близък приятел в бар. Или съпругът уж ще отиде в гаража и ще отиде на риболов с приятели.

Здравословни проблеми

Често самият човек подценява сериозността на проблема. В резултат на това често се получава заболяване, което е трудно за лечение поради пренебрегване на първите симптоми. Или човек знае за болестта, лекува се, но не казва на партньора си. Тази стратегия е фундаментално погрешна, защото се лишавате от подкрепа и следователно от мотивация за възстановяване.

Хората крият нещата един от друг, защото си мислят, че така е по-лесно. По-лесно е да избегнете конфликт или интензивността на кавга. Въпреки че в дългосрочен план се натрупва вътре в този, който мълчи. И в един момент избухва навън. Някои хора живеят с такъв багаж много дълго време и не много щастливо. Разговорът с партньора ви не винаги е лесен, но е жизненоважен. Именно откритият диалог и обсъждането на вълнуващи моменти помага на отношенията да останат на повърхността и гарантира техния дълъг живот.