Едва ли има човек, опитал тази супа, който да не я обикне от първа лъжица. Плюсът й, че се готви буквално за минути, също не е за подценяване. Ако към това се добави фактът, че лещата съдържа голяма порция протеини, фибри и малко мазнини, това я прави питателна храна за всеки, който иска да изглежда добре.

Скоро попаднахме на любопитно изследване, според което в 400 г. готова леща се съдържат калориите на 100 г. телешко месо и същото количество протеин. Това означава, че с по-малко храна можем да постигнем същата ситост, но без да пълнеем толкова много.

Топлата супа е чудесен начин да се сгреем в есенните дни, когато тялото ни още се нагажда на температурите навън. Освен това според много диетолози една купичка топла супа преди основното ядене, е чудесен начин да се избавим от поглъщането на твърде голяма и обилна порция. Не е странно, че в много страни, където жените се радват на чудесна фигура, супата има своето запазено място на масата.

Съставки за 6 порции

1 ½ ч. ч. червена леща
1 глава кромид лук
3-4 с. л. зехтин
сол на вкус
1 голям картоф, нарязан на дребни кубчета
1 морков, нарязан на дребни кубчета
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 с. л. доматено пюре
1/2 джоджен
1/3 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. сушен лют червен пипер
лимон за сервиране

Приготвяне:

Нарязвате лука на ситно и го задушавате в зехтин за 1-2 минути. Прибавяте сол и разбърквате. Добавяте нарязаните картофи и морков и задушавате 5-10 минути под капак, докато омекнат зеленчуците. Прибавяте чесъна и задушавате още минута.

След като омекнат зеленчуците се прибавя червената леща и достатъчно гореща вода. Добавя се доматеното пюре и подправките. Разбърква се.

Котлонът се намалява и супата се оставя да къкри половин час на умерен огън. Пасира се и се поднася веднага. Много често към тази супа се слага резен лимон за подправяне.


Виж още:

Най-вкусните тиквени семки
Вкусни мъфини от спагети
Бързо сирене по шопски