Всички сме чували и чели за историите за еликсира на младостта, защото легендите за чудодейните отвари/места/заклинания, които спират остаряването, вълнуват хората още от зората на нашето съществуване. Но с напредването на технологиите и науката учените установяват, че остаряването е заложено в генетичния ни код и просто трябва да го приемем като неизбежна последица от нашата смъртност. Но австралийският учен Дейвид Синклеър твърди, че остаряването е болест, която може да бъде излекувана.

Днес ще ви представим неговите любопитни трудове, които могат да ни помогнат да забавим остаряването и да бъдем здрави за по-дълго.

Уважаваният австралийски учен Дейвид Синклеър скоро ще навърши 50 години. Въпреки че е голям работохолик и не спортува кой знае колко, той няма нито един бял косъм, а според няколко генетични тестове биологичната му възраст е 31 г.! Как го прави? Той ръководи учебната медицинска лаборатория в Харвард и от години се занимава с изследването на анти-ейдж молекулите.

Анти-ейдж молекулите – мит или реалност?

Според Дейвид Синклеър анти-ейдж молекули се борят със стареенето и увеличават продължителността на живота с около 10 години, като в същото време подобряват здравословното състояние на приемащия ги. Синклеър твърди, че благодарение на тези молекули майка му е живяла още 20 години след като отстраняват единия ѝ бял дроб заради рак. 79-годишният му баща, който също ги взима от години, обича рафтинга и планинските преходи. Съпругата на Дейвид, колегите му и дори кучетата му взимат тези вълшебни молекули.

Остаряването е лечима болест?

Синклеър твърди, че остаряването е болест, която може да бъде излекувана. Но тъй като всички остаряваме, правителството не признава остаряването като болест и не допуска създаването на лекарства, които могат да го спрат. Синклеър иска родната му Австралия да се бъде първата държава в света, която да признае остаряването за лечима болест. Дотогава могат да се правят само лекарства, които третират болести, възникнали вследствие на остаряването.

Много хора приемат, че остаряването е програмирано в нашето ДНК, но Сикнлеър е на друго мнение. Според него молекулите на епигенома са виновни за остаряването. Епигеномът представлява система от механизми, контролиращи активността на генома. Епигеномът е съставен от химични съединения и протеини, които се закачат за ДНК-то и променят начина, по който клетките използват кодираните в генома инструкции. Синклеър твърди, че епигеномът изпраща химически сигнали на генома, които водят до остаряването. След много години изследвания той стига до заключението, че не бива да променяме или изменяме гените си, за да забавим стареенето, а е достатъчно да кажем на епигенома какво да прави.

Биологичният стрес е в основата на младостта

С напредването на възрастта гените ни се променят, настъпват „грешки“ в деленето на клетките и постепенно започваме да остаряваме. Когато един специален вид протеин, наречен сиртуин, се активизира, той изключва някои от гените, които ускоряват процеса на стареене. Това предизвиква биологичен стрес и принуждава тялото да вложи енергията си в укрепване на собственото си здраве.

Как се предизвиква биологичен стрес?

Първоначално учените не знаели, че сиртуинът може да бъде открит в бозайниците. По-късно разбират, че сиртуинът може да бъде активизиран чрез приемането на по-малко калории и чрез редовните физически упражнения. Но как да стимулираме сиртуина, без да ядем малко и без тренировки? Следващото откритие на Синклеър е, че молекулите на ресвератрола активизират сиртуина при лабораторните мишки. А ресвератрола може да се намери в червеното вино и в ципата на гроздето.

Най-важната молекула

Синклеър не спира дотук. Той изследва и окисляването на коензима никотинамидадениндинуклеотид (НАД+). Той нарича тези молекули „еликсирът на младостта“. НАД+ регулира почти всеки важен процес в нашето тяло, но нивата му спадат с напредването на възрастта. Синклеър твърди, че ако запазим нивата на НАД+ достатъчно високи, това ще се отрази положително на вътрешните ни органи – на черния дроб, сърцето, репродуктивната система, бъбреците, мускулите, мозъка и дори на нервната система.

Успешните експерименти

Експериментите с лабораторни мишки показват, че дозите с НАД+ правят старите мишки също толкова жизнени, колкото и младите мишки. Младите мишки, които приемат същите молекули, стават по-силни.

Основната цел на Синклеър е да помогне на хората да останат здрави за по-дълго, което значително ще забави стареенето. Възлагат се големи надежди на неговите проучвания и кой знае – може би един ден Синклеър ще бъде ученият, който е променил света.