Едно изследване на учените от Университета в Калифорния показва, че самотата играе много важна роля в процеса на стареене.

Социолози и психолози са изследвали повече от хиляда души на възраст от 71 години и са установили, че независимо от социалния им статус, здравословното и икономическо състояние, самотните хора умират в по-ранна възраст.

Потребността да общуваме с други хора, особено с членовете на семейството ни, роднини и приятели, които ни ценят и ни правят щастливи, продължава през целия живот. Често по-възрастните хора отпадат от социалния и семеен живот и пропускат много важни моменти от живота на техните деца и внуци. Ето защо е толкова важно ежедневно да поддържаме контакт с тях.

Опитайте се не само от време на време да посещавате, но също така и по-често да каните своите възрастни роднини и приятели на гости. Освен това е важно да се насърчава комуникацията на възрастните хора с техни връстници. Именно в това е предимството на старческите домове и различните групи по интереси за хора, които са на една и съща възраст.

Поканете майка си и баба си на вечеря днес, защото времето, прекарано с любимите хора е безценно: те получават общуване, нашата подкрепа и се зареждат с оптимизъм, а ние - техните най-топли обятия, мъдрост и уникални рецепти за бисквитки.