Ако сте „заключвали“ шоколада стриктно в категорията на десертите, знайте, че изпускате много. Шоколадът се използва от древни времена за лечение на много здравословни проблеми и се оказва незаменим плюс за всяка диета. Така че, ако искате да го хапвате всеки ден, особено за закуска, сега имате оправдание - или 7.

Проучихме ползите от шоколада като сутрешно хранене и искаме да ги споделим с вас. Също така ще научите как да го включите в храната си в края на статията.

1. Подобрява мозъчната сила

Хората, които ядат тъмен шоколад поне веднъж седмично, са склонни да се представят по-добре при различни тестове за ум и памет, установява проучване. Флаванолите в какаото увеличават притока на кръв към мозъка и те се събират в части от мозъка, които отговарят за ученето и паметта. Така че, ако искате да дадете начален старт на мозъка си, особено преди изпити, сутрешният шоколад е плюс стратегия за това.

2. Успокоява глада

Яденето на шоколад изглежда като последния начин да отслабнете, но сутрешното блокче може да намали лошите хранителни навици, като успокои апетита през останалата част от деня. Помага за регулиране на апетита и намалява риска от преяждане. Изследванията показват, че висококалоричната закуска, включваща шоколад, помага за намаляване на калориите през целия ден.

3. Подобрява настроението естествено

Сутрините могат да бъдат трудни и е по-добре да се настроите в правилното настроение в началото на деня. Шоколадът може да подобри настроението ви и да насърчи положителните чувства. Хапването му стимулира производството на ендорфини и взаимодейства с другите химикали, заради които се чувстваме добре - серотонин и допамин. Шоколадът е известен и с антидепресантния си ефект.

4. Полезен е за здравето

Оказва се, че хората, които ядат повече шоколад на ден, имат по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт. Хапването му е чудесна тренировка за сърцето - понижава кръвното налягане и помага на кръвоносните съдове да се отпуснат благодарение на азотния оксид, произведен от флавоноидите. Здравословните количества тъмен шоколад, богати на какао, също могат да подобрят начина, по който тялото ни метаболизира глюкозата, като по този начин помага за борба с диабета. И накрая, тъмният шоколад може да понижи нивата на „лошия“ LDL холестерол, който може да запуши артериите значително и да повиши нивата на „добрия“ HDL холестерол. Въпреки че всички тези предимства не са ограничени до сутрешната консумация, като цяло шоколадът ще бъде здравословно начало на деня.

5. Помага ви да превключите в работен режим

Подобно на кафето на зърна и чая, какаото съдържа кофеин. Количеството може да варира, но като правило в по-тъмния шоколад има повече кофеин, а в белия няма. И както другите храни с кофеин, шоколадът ни прави по-внимателни и будни. Друг химикал от какаото е теоброминът. Той придава на шоколада горчив вкус и повишава енергийното ниво - точно това, от което се нуждаем сутрин.

6. Той е хранителен и поддържа имунната система

Наред с всички останали предимства, шоколадът е пълен с хранителни вещества. Всяко 70% тъмно шоколадово блокче съдържа антиоксиданти (дори повече от зеления чай!), калций, мед, калий и магнезий. Флаванолите ще помогнат за борба с увреждането на клетките, причинено от окислителите, на които сме изложени ежедневно - неща като цигарен дим, замърсяване на въздуха и алкохол. Така че, защитете се с какао, преди да излезете от дома си.

7. Ще помогне на сутрешната ни тренировка

Шоколадовото мляко е превъзходна тренировъчна напитка и тези причини са верни и по отношение на твърдия шоколад. Тъмният шоколад повишава нивата на азотен оксид и осигурява по-добро възстановяване и растеж на мускулите, което прави добра идея да добавите малко тъмен шоколад или какао в сутрешното си хранене преди или след тренировка.

Бонус: Начини за добавяне на шоколад към закуската

Ако хапването на блокче тъмен шоколад не е вашето нещо, има много други начини да включите шоколада в храната си. Ако можете да вмъкнете малко какао на прах в закуската си, е добре.

• Смути и протеинови шейкове. Топка какао или шоколадов сос лесно ще презареди една вече здравословна закуска.

• Горещ шоколад. Забравете сутрешния чай или кафе, горещото какао е новото готино нещо. Но ако се чувствате особено приключенски, можете да опитате мока, напитка на базата на кафе с допълнителен горещ шоколад. Също така, редовното пиене на горещ шоколад повишава паметта и когнитивните способности.

• Шоколадов чипс или какао в сладкиши. Ако сами печете хляб или сладкиши, добавете какао на прах към тестото. Или добавете шоколадов чипс. Малък съвет - шоколадът върви много добре с бананов хляб.

• Шоколад. Енергийните барове, макар и доста скъпи в магазините, всъщност са лесни за приготвяне у дома - и са супер адаптивни. Така че, ако приготвите няколко с добавен шоколад в тях, имате бърза и здравословна преносима закуска за няколко дни.

• Шоколадова мюсли и овесени ядки. Добавете шоколадов чипс или какао на прах, докато правите овесени ядки или домашна гранола.

Какъв шоколад предпочитате?