Да, това е плашеща, но истинска история. Твоята приятелка, гадже, приятелят на сестра ти или самата тя могат да повлияят на теглото ти. За да си наяснo, ще обясним как се случва това и какво може да направиш, за да го избегнеш.

Научна основа

В изследване, публикувано от New England Journal of Medicine, се посочва, че затлъстяването отговаря на модел на социална зараза. Тази идея се предполага от двама изследователи, Никълъс А. Кристакис и Джеймс Х. Фаулър, които анализират тенденцията за повтаряне на поведението сред социалните мрежи. Изследването им засяга 12 000 възрастни и техните социални отношения. За тази цел те създават карта с точки и линии, представящи социалните връзки на тези хора. Графично, когато една точка стана по-голяма, или с други думи, стане „по-дебела“, точките около нея също го правят.

Рискът

Графиката определя процента на вероятностите от зараза. По този начин рискът от затлъстяване ще се увеличи с 57%, ако приятелят ти започне да наддава, с 40%, ако е сестра ти, и с 37%, ако е партньорът ти.

3 степени на разделяне

Вече разбрахме, че затлъстяването може да се предава драматично, но не и ако пресичаш улицата с човек с наднормено тегло. Според изследователите, тази епидемия достига до 3 степени на разделяне. Тоест, ако приятелят на приятеля на приятеля на приятеля ти наддаде, това няма да те засегне, защото социалното разделение е много по-широко.

Независимо от разстоянието, все още може да бъде заразно

За авторите на това изследване социалната дистанция е по-приложима от действителното географско разстояние. Ако социалните връзки са силни, дори ако човек е на километри от друг, който страда от затлъстяване, той има същия рисков процент, както ако живеят наблизо.

Стандартизация

Проучването обяснява откритието си според стандартизацията на телесната маса, т.е. някои хора могат да мислят, че е добре да бъдат с наднормено тегло, ако и хората около тях са с такова. „Формираш представата си за това какво е приемливо тяло според това, което виждат около себе си”, обяснява Kристакис.

Това не е единствената причина

Разбира се, телесната маса не се увеличава единствено от това, че друг около теб го прави. Това се дължи на хранителните навици и липсата на упражнения, както и медицински и генетични обстоятелства. Това изследване е само индикация за социалната причина, поради която спираме да обръщаме внимание на тялото си и неговите нужди.