Умео - един не толкова познат шведски град, който обаче напълно заслужи честта да бъде Европейска столица на културата през 2014-а. 
 
Умео се намира в графство Вестерботен, част от Норланд - най-северната шведска провинция. Неговото колоритно крайречно местоположение, целогодишните занимания на открито, изобилието от културни събития и свежестта, която внасят студентите, със сигурност добре са си свършили работата и тази година градът има честта да бъде Европейска столица на културата. 
 
Екипът на Dama.bg реши да ви запознае с този красив, но не особено известен в България шведски град, да провокира интереса ви и да осигури малко интересна информация за събитията, които ще се проведат там през следващите месеци. 
 
 
Градът датира още от 14 век, а земята, върху която е построен, е била използвана от номадските племена Саами като пасбище за северните им елени. Тъкмо културата на племето Саами е важна част от тазгодишните празненства.
 
Тази година Умео ще бъде домакин на много културни събития (www.umea2014.se/en), в партньорство със Сапми - земята на Саами. Умео е част от региона, обитаван от племето, чийто основен поминък бил отглеждането на северни елени. Той обхваща още части от  Норвегия, Финландия и дори Русия. 
Всички събития тази година са разделени според  осемте сезона на племето - те се определят в зависимост от различните периоди в отглеждането на елените.  
Bildmuseet показва 8 Саами Художника (по един за всеки сезон), а музеят Вестерботен се фокусира главно върху живота и културата на племето. 
 
Ние сме ви подготвили един бърз поглед към предстоящите сезони и събитията там:  
 
 
Истинска пролет (Gijrra), 30 април - 19 юни
 
Ледът в реката и езерата се топи, а жителите на Умео заменят снежните си занимания с водни такива: риболов, кану, каране на лодки. Музеят Вестерботен се фокусира върху съживяването на традиционните Саами занаяти - текстилообработка, кожарство, изделия от сребро, резба върху кокал, по време на "Произведено в Сапми" (2 март - 28 май). 
Аудио забавленията пък представляват оркестрова интерпретация на местната хардкор банда Refused по време на The Shape of Punk To Come (8–9 май), а междувременно Stadionmusik (18–19 юни) ще представи един красив сблъсък на спорта и музиката. 
 
Ранно лято (Gijrragiessie), 20 юни - 10 юли
По това време на годината дните са най-дълги, защото арктическа Швеция е огрявана от среднощното слънце. Това е и най-предпочитаното време за хранене на открито - в кокетни ресторанти-лодки, акостирали по брега на реката. Херингата на грил е едно от любимите ястия на местните - опитайте я.
Умео (както и останалата част на Швеция) показват езическите си корени с пищни празненства по случай лятното слънцестоене, които включват танци, народни песни, храна и много алкохол. 
Въпреки че Умео е известен като хеви-метъл столицата на Швеция, в периода от 17 до 21 юни ще се проведе международния хоров фестивал "Сън в лятна нощ", благодарение на който Умео ще има възможност да покаже и по-меката си музикална страна. 
 
Лято (Giessie), 11 юли - 28 август
 
Летните фестивали се провеждат през най-топлото време на годината. Един от тях е фестивалът U x U - невероятна комбинация от музика, филми и изкуство. Той ще се проведе в Hedlunda Park (19 юли), и на още няколко интересни места, включително и на речния шлеп. Операта "Електра" на Щраус ще бъде изпълнена на открито от NorrlandsOperan (14,16, 19, 21 и 23 август) в старите казарми. 
 
 
Ранна есен (Tjakttjagiessie), 29 август - 9 октомври 
 
Традиционно през този сезон северните елени започват да трупат подкожна мазнина, която ще им е необходима в мразовитите зимни дни, и хората, вземайки пример от тях, започват да колят излишните мъжки животни, за да си набавят по-силна храна. Храната ще заеме подобаващо място в събитията, посветени на този сезон. Местни продукти като гъби и дивечово месо преобладават на масата по това време на годината. Можете да посетите Rex Bar och Grill или да опитате от различните храни по време на Food Festival (17-21 септември).
Фестивалът на Съвременното цирково изкуство Contemporary Circus Festival (29 август - 7 септември) възхвалява човешката сръчност чрез акробатични номера  и улични танци. 
Фестивалът Survival Kit (20 септември - 19 октомври) представя резултатите от сътрудничеството на 30 шведски и чуждестранни художника, които изследват "оцеляването" във всичките му форми.  
Умео е родният град на много световноизвестни модни дизайнери като Джони Йохансон, Петер Холстрьом, Сандра Баклунд и Хелена Хьорщедт. 
През октомври започва и Седмицата на модата (7-10 октомври), която ще бъде наситена с много събития и модни ревюта. 
 
 
Истинска есен (Tjakttja), 10 октомври - 20 ноември 
 
Нощите стават все по-дълги, а жителите на Умео се насочват към филмите и музиката, за да се забавляват. Джаз Фестивалът (22–25 остомври) предлага сцена за изява както на джаз величия, така и на напълно непознати изпълнители. 
Тазгодишният филмов фестивал ще се проведе в Väven cultural centre и е вдъхновен от Севера. А фестивалът Sápmi Indigenous Film & Art festival (10–12 октомври) ще показва късометражни филми на племена от всички части на света. 
Художникът Андерс Сунна пък ще остави една отрезвяваща "бележка" в Bildmuseet, фокусирайки вниманието върху насилственото изселване на Саами, представяйки преживяванията на собственото му семейство. 
 
Ранна зима ((Tjakttjadálvvie), 21 ноември - 29 януари
 
Зимата отново е тук, навън е тъмно, значи е време за Фестивала на светлините - Umeå Autumn Light (24–30 ноември), който ще разсее тъмнината на идващата зима. Вгледайте се в красотата на светлините и вдигнете наздравица с чаша горещ сок от червена боровинка, за да се сбогувате с невероятната година на културата в Умео, Швеция! 
 
Източник: Lonely Planet