Пролетта разцъфна в целия си блясък и цвят и в Холандия, където милионите лалета създават невероятно красиви картини. Лалета, които са прекрасни гледани отблизо, се оказват наистина впечатляващи, наблюдавани от птичи поглед, тъй като образуват истински пачуърк от многоцветни ленти.
 

 
Едно от най-популярните места в Холандия са градините "Койкенхоф", които се намират в обширна област между Амстердам и Хага. Всяка пролет там разцъфват над 7 милиона цветя, като лалетата са над 1000 вида. Ежегодно градините привличат над 1 милион туристи, нетърпеливи да видят този жив килим от цветя, разположен на 28 хектара.
 
 
Градините "Койкенхоф" са създадени през 1949 г. в Лисе, където по традиция се отглеждат луковици на цветя. По тези места през 15 век имало дворец и графиня, която била абсолютно влюбена в холандските цветя.
 
 
Макар всички да свързваме лалетата с Холандия, по произход те не са от тази държава. Донесени са в страната през 1593 г. по молба на фламандския посланик в Цариград, който бил пленен от тяхната нежност и красота. Новината за чуждоземните цветя бързо се разпространява из заможните холандци и те започват да инвестират във внасянето и отглеждането на луковици за лалета. 50 години по-късно интересното цвете вече не е рядкост и се отглежда навсякъде в Холандия, а днес е сред основните износни продукти на страната.
 
 
Най-подходящото време за посещение на градините "Койкенхоф" в Холандия е именно сега - от края на март до средата на май, когато прелестните лалета цъфтят във всички цветове на дъгата.