Тирамису означава „вдигни ме” на италиански и е традиционен десерт. Тази замразена версия на класическата торта, която не се пече, определено ще повдигне духа ти със своя вкус.

Съставки

  •          340 мл студено еспресо или силно кафе
  •          110 г тъмна кафява захар
  •          450 мл течна сметана за сладкиши
  •          450 мл цедено кисело мляко
  •          10 мл ванилов екстракт
  •          20 бишкоти
  •          45 г какао на прах за поръсване

Порции: 12
Време за приготвяне: 20 минути
Време, в което трябва да престои: 3 часа

Съвет:

Можеш да използваш маскарпоне, вместо цедено кисело мляко

Как да го приготвиш:

1. Направи кафе и го остави да изстине до стайна температура.

2. В голяма купа разбий течната сметана, добави към нея кафявата захар,

3 супени лъжици еспресо, киселото мляко и ванилия екстракт.

3. Приготви си тавичка 20×20 см, в нея сложи хартия за печене.

4. В плитък съд потопи всяка бишкота в останалото кафе. Внимавай да не прекалиш с напояването, потопи ги за кратко. Постави натопените бишкоти в тавата, докато покриеш дъното.

5. Сложи ⅓ от сместа със сметаната върху бишкотите, разпредели я равномерно и отгоре поръси какао. Повтори процедурата и със следващия пласт. Покрий тирамисуто и го сложи във фризера за поне 3 часа.

6. Преди да сервираш, можеш да поръсиш малко какао по чинията.