Изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет рядко греши, особено когато става въпрос за инвестиции и иновации. Както повечето от нас знаят, Оракулът от Омаха притежава мъдрост, която надхвърля индустриите, поколенията и културите. И тази мъдрост, колкото и да е обичайно чувствителна, обикновено е точно на мястото си. Подобно на истината, която казва:

„Ако си стигнал до моята възраст и никой няма добро мнение за теб, не ми пука колко голяма е банковата ти сметка, твоят живот е бедствие.“

Това казва Бъфет веднъж пред група ученици от Технологичния институт в Джорджия, когато го питат за определението му за успех. Днес ще разберем защо успехът не се определя от богатството, властта, славата или колко скъпи играчи притежаваш преди да напуснеш този свят.

Мярката на Бъфет за успех се състои в една дума: Любов!

Като част от същия цитат, който е отразен и в биографията му "Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота" от Алис Шрьодер, Бъфет допълва:

"Когато станете на моята възраст, наистина ще измерите успеха си в живота с това колко от хората, които искате да ви обичат, всъщност ви обичат. Познавам много хора, които имат много пари и в тяхна чест се организират вечери и се кръщават болнични крила. Но истината е, че никой не ги обича. Това е най-добрият тест за това как сте изживели живота си. Проблемът с любовта е, че не можеш да я купиш. Можеш да си купиш секс или вечеря, но единственият начин да получиш любов... е да бъдеш мил. Много е дразнещо, ако имаш много пари. Мислиш, че можеш да напишеш чек: "Ще си купя любов от милион долара." Но не става така. Колкото повече любов даваш, толкова от нея ще получиш!"

Нека изясним: най-важният урок и краен тест за един живот няма нищо общо с парите, а всичко е свързано с най-силната емоция, която едно човешко същество може да усети: любовта!

Като третия най-богат човек в света и почти навършил 90 години, Бъфет е живял и продължава да живее с това, в което вярва и с ангажимента си към филантропията, като "Giving Pledge", която кани най-богатите хора на планетата да обещаят голяма част от богатството си за благотворителни каузи.

Може би се чудиш как обикновените работници, лидери, мениджъри и предприемачи с големи идеи могат да живеят според принципа "колкото повече любов даваш, толкова повече тя се връща при теб"? Какво трябва да направиш, за да те обичат другите, така че, когато си готов да се оттеглиш, те да ти отвърнат с възхвала, одобрение и възхищение и да кажат на света: "Той обичаше"?

Ето няколко начина, чрез които можеш да поставиш тази практическа любов в действие, ако си достатъчно смела:

1. Мисли и действай безкористно, без да очакваш нищо в замяна

Законите на любовта са реципрочни, но някой трябва да направи първия ход - защо не го оставиш? Когато решаваме първо да обичаме някого - дали да повдигнем духа на колега с насърчаване, да помогнем за развитието на служител чрез ръководство, или да вложим дълбоки значение и цел в работната роля на някого, любовта се връща с пълна сила при нас чрез уважение, възхищение, доверие, лоялност, ангажираност и дискреционни усилия.

2. Избери култура на любов

Бъфет казва: "Обичам всеки ден и работя само с хора, които харесвам. Няма работа в света, която да е по-забавна от тази да управлявам Berkshire и се смятам за щастливец, че съм именно тук."

Работата може да бъде еднообразна, политическа и изпълнена с токсични личности, но най-добрите брандове на планетата (и може би собствената ти компания) са места, където хората обичат да идват на работа, защото лидерите показват практическа любов (с резултати) и работниците усещат положителност и зареждане. Което и клише да предпочиташ - "културата е цар" или "култура яде стратегия за закуска" - доказателствата са ясни: когато споделяте едни и същи ценности, етично поведения, вярвания и норми в психологически сигурна среда, всеки отделен сътрудник е уникално позициониран да даде и да получи любов без страх от възмездие. Това води до високоефективна компания, която ще привлече и други, подобно мислещи хора.

3. Спазвай "платиненото правило"

Запознати сме с универсалното златно правило: "Отнасяй се към другите така, както би искал да се отнасят и те към теб". Но платиненото правило води до ново ниво на любов: "Отнасяй се с другите по начина, по който искат". Ето какво казва Дейв Кърпън, автор на "Изкуството на хората", за това правило:
„Златното правило, колкото и голямо да е, има ограничения, тъй като всички хора и всички ситуации са различни. Когато следваш платиненото правило обаче, можеш да си сигурен, че действително правиш това, което другият човек иска и си уверен в по-добрия резултат.“

От само себе си се разбира, че това е свързано със способността ти да демонстрираш емоционалната си интелигентност и по-конкретно съпричастност - това подценява лидерската сила на любовта, когато си представяш света или ситуацията от гледната точка на някой друг, а не от твоята собствена.

4. Прави това, което обичаш

В заключение един последен цитат на Бъфет: "В света на бизнеса най-успешни са хората, които правят това, което обичат".

Помисли за това. Мислила ли си за това и работата си? Повечето хора приемат за даденост парите, ползите за здравето и сигурността на работното място, въпреки че може да не харесват работата си и да желаят да правят нещо друго - нещо, което всъщност обичат.

Да правим това, което обичаме, е основен фактор за нашето щастие. И, по-важното - да знаеш какво обичаш трябва да бъде основен приоритет. Ако не си наясно какво обичаш, значи първата ти стъпка е да го откриеш!