Знаем, че се интересуваш от нови техники, с които да подобриш здравето си и да влезеш във форма, затова днес ти представяме една нова мания, която набира все по-голяма популярност – „ретро тичане”.

Сега ще попиташ „Какво е това ретро тичане?” и ние веднага ти отговаряме – най-обикновено тичане назад. Да, звучи странно, но според експертите този вид тичане намалява риска от травми в кръста и краката, освен това тренира ефективно долната част на тялото.

Защо е толкова ефективно?

Ретро тичане е кардио упражнение, затова гори много калории. Но основното му предимство е, че включва повече мускулни групи.

Само за сравнение трябва да споменем, че 100 стъпки назад се равняват на 1000 напред. Една обиколка на пистата, направена с ретро тичане, се равнява на шест обиколки със стандартното тичане.

Предимства на ретро тичането:

Тренира мускулите по-ефективно

Ретро тичането заяква мускулите, без да натоварва коленете, както при стандартното тичане. Освен това ще ти помогне да развиеш онези мускули на краката, които не се натоварват толкова при  нормалното тичане.

Щади колената

Ако тичаш само напред, това може да доведе до дисбаланс и хронична болка в коленете. Тичането назад облекчава коленете и намалява вероятността за травма.

Тренираш периферното зрение и баланса

Ретро тичането е отлична тренировка за периферното зрение, баланса и слуха ти.

Полезно е за мозъка ти

Променяйки тренировката си и начина, по който правиш обикновени дейности, принуждава мозъка да мисли различно. Така че ретро тичането е една отлична тренировка и за мозъка ти.

Подобрява стойката

Когато тичаш назад, гърба ти се изправя от само себе си. Ретро тичането намалява и болката в кръста, причинена от прегърбената стойка.

Тренира коремните мускули

Изправената стойка и силните коремни мускули вървят ръка за ръка. Когато тичаш с изправен гръб, коремните мускули също се тренират, защото вършат допълнителна работа.

Напътствия

  • Ретро тичането трябва да се извършва само на добре познати писти. Тичането назад в парк с много алеи не е препоръчително, ако нямаш помощник.
  • Ако се притесняваш, че хората навън ще те гледат странно, можеш да тичаш и на пътечката.