Православният календар е отредил 12 декември за ден на свети Спиридон.

Той е роден в Кипър и е живял през IV век. Константин Велики го провъзгласява за епископ. В живота си свети Спиридон е вършил много добрини за християнската вяра, за да разберат хората нейната човечност и да повярват в силата й. Свети Спиридон помагал на всички бедни и нуждаещи се хора, както и на тези, които попадали в беда.

Народното вярване представя светията като старец с дълга бяла брада, който бил обущар (кундурджия). Затова и до днес обущарите празнуват и почитат този ден. Освен тях празнуват и шивачите, абаджиите, грънчари, тухлари, тоест всички занаятчии. Светецът се приема и като покровител на конете и едрия добитък.

От едно време празникът се почита особено много в Габрово. Всички занаятчии приготвяли обилни трапези в домовете си, които не раздигали през целия ден, тъй като постоянно имало гости, които да честитят и да пожелават берекет. Хората посядали, похапвали, гощавали се и така обхождали всички познати, празнуващи занаятчии – било недопустимо да се пропусне някой от тях. На този ден стопанките на домовете приготвяли пребогати трапези, на които не присъстват зърнени храни (боб, булгур, грах, леща).

Смята се, че каквото е времето през следващите дванадесет дни след празника на свети Спиридон, такова ще е то и през съответните дванадесет месеца през следващата година – на първия ден съответства януари, на втория февруари и така до декември.

На този ден празнуват: Спиро, Спиридон, Дарина, Дария, Даринка, Дарко, Дари.

Предлагаме ви 3 от рецептите за традиционните ястия: сарми от зеле и ориз, кокошка задушена по габровски и кифлички с орехи.

 

Сарми от зеле и ориз:

Необходими продукти:
• 1 кисела зелка
• 4 глави червен лук
• 2 ч.ч. ориз
• 1 кафена чаша доматено пюре (може консервирани белени домати или пресни)
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. черен пипер
• 1 с.л. суха чубрица
• сол на вкус
• 3-4 сухи червени чушки (по желание)
Начин на приготвяне:
Отделяте листата на зелката внимателно, така че да се запазят цели. Останалите листенца в средата се нарязват на ситно и се слагат в тенджера. Междувременно се приготвя плънката: лукът се нарязва на ситно и се задушава във вода. Когато омекне и цялата вода е извряла, се добавя олио и се запържва. Прибавят се доматите, измитият и предварително посолен ориз, подправките и се разбъркват хубаво. Добавят се две чаени чаши хладка вода и се оставя да ври на слаб огън. След като оризът поеме водата, се сваля от котлона. Във всеки лист кисело зеле се слага по една супена лъжица от плънката и се завива на сармичка. Всички се нареждат в тенджерата върху нарязаното зеле. За вкус може да добавите сухите червени чушки в тенджерата, които предварително трябва да се накиснат и като омекнат – се пълнят със същата смес.
Така наредените сарми и червени чушки се покриват с листа от киселото зеле и се притискат с чиния. Заливат се с вода и зелев сок и се оставят да врят на умерен огън за около 1 час.
Допълнително и по желание може да направите запръжка от една супена лъжица брашно и една супена лъжица червен пипер, които се запържват в сгорещено олио и с които се заливат сармите. Варят се за още 15 минути.

Кокошка, задушена по габровски

Необходими продукти:
• 1 кокошка/ пиле
• 1 кафена чаша ориз
• 400 грама гъби
• 1 кафена чаша стафиди
• 3 глави кромид лук
• 3 моркова
• 1 ч.ч. вино
• 1 пакетче краве масло
• 2 домата
• 2 с.л. брашно
• магданоз
• черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Кокошката се измива хубаво и се осолява. В дълбок тиган или тенджера се запържват гъбите, лукът, настърганите предварително моркови и домати. Прибавя се брашното, червеният пипер и солта и всичко се разрежда с две кафени чаши хладка вода. Слага се и виното. Оставя се на тих огън за кратко и се сваля от котлона. В отделен съд се запържва оризът, след което се добавят стафидите, магданозът и всичко се поръсва с черния пипер. Ако са останали дреболии при почистването, дробчето и воденичката могат да се сварят, да се нарежат на дребно и да се прибавят със стафидите. С така получената плънка от ориза и стафидите се пълни кокошката. Поставя се в глинен съд и около нея се нареждат зеленчуците с виното и водата и се пече на умерена фурна (180 градуса) за 2 часа.

Кифлички с орехи

Необходими продукти:
• 500 грама брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 2 жълтъка
• 1 пакетче мая
• 1 ч.ч. олио
• 2 с.л. пудра захар
За плънката:
• 2 белтъка
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. смлени орехи
• 1-2 ч.л. канела
• 2 ванилии
• 2 ч.ч. пудра захар (за овалване)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко. Добавят се пудрата захар, жълтъците и олиото. Замесва се меко тесто, което се разделя на 5 равни топки. Всяка от топките се разточва с точилка с големината на чиния и се разрязва на по 8 триъгълни парчета. Във всяко парче се слага плънката, приготвена от разбитите на сняг белтъци, захарта, смлените орехи и канелата. Парченцата се завиват от широкия край на триъгълника. Пекат се на умерена фурна. След като са готови, се овалват в пудрата захар, предварително смесена с ванилията.