През живота ни можем да започнем много връзки, да се срещаме със съвсем различни хора, да изпитаме различни видове любов, но се смята, че се влюбваме истински и безумно само в 3 типа мъже, които са появяват с живота ни, за да ни дадат различни уроци.

1. Принцът

Като малки момиченца виждаме този тип любов във филмите и приказките. А всяка любовна история завършва с „и те заживели щастливо“, след като принцът е спасил принцесата.

Започваме да си мечтаем и ние да изпитаме същото. Градим един идеален образ в съзнанието си и не искаме да се задоволим с нищо по-малко. Тогава, на пръв поглед, наистина срещаме такъв човек – той уж отговаря на изискванията ни, майка ни го харесва, приятелите ни питат кога ще се оженим, а любовта ни изглежда толкова съвършено... отвън. И първоначално наистина сме лудо влюбени – все пак сме намерили принца, който да ни „спаси“. Човек, който е идеален според всички останали, но вътрешно не изпитваме вълнението, което сме си мислели, че ще изпитаме. Това е така, защото реалността е по-различна от детските приказки и понякога се оказва, че нямаме нужда от принц, който да ни спасява.

2. Манипулаторът

В началото си мислиш, че той е човекът за теб. Той е толкова прекрасен, любовта ви е толкова сладка... След това той започва да се отдръпва, да те обвинява за неща, за които ти не си виновна. Обаче ти искаш още от онази сладка любов и си готова да поемеш вината, готова си да се промениш, за да те обича. Така попадаш в капана му и ставаш зависима от него. Вярно, че това не е здравословен тип любов, но ти си абсолютно убедена, че обичаш този човек.

От връзката с такъв човек ще научиш много за себе си, може би повече отколкото някога си искала. Любовта с такъв човек е преобразяваща, макар и изключително болезнена.

Лъжите, манипулациите и драматичните ситуации се редят едни след други в токсичната връзка. Те са последвани от романтични моменти, мили думи и сладки обещания, които те държат на въдицата. Всеки ден чакаш следващата доза любов, въпреки че ежедневието ти е пълно с повече болка, отколкото с радост. Но всеки ден си казваш „ще се справим“, „това ще премине“.

Един ден обаче проглеждаш и виждаш, че болката не си заслужава. Вече по-добре знаеш коя си, какво искаш от живота и от половинката си, готова си да бъдеш силна и да изхвърлиш манипулатора от живота си.

3. Любовта, която не си търсила

Беше ли готова за такава любов? Не. Изобщо не.

Тази любов те хваща неподготвена, защото той не прилича на принца от приказките. Той е несъвършен, да, но нещо в него те кара да изпитваш емоции, за които не си подозирала. Връзката помежду ви е силна, почти съдбовна, той те разбира напълно и си прекарвате толкова добре.

Разбираш, че не си търсила точно него, но точно от него си имала нужда. И съвсем скоро разбираш, че всяка друга любов преди това бледнее пред любовта с него.

Вярно е, че не всеки преминава и през трите типа любов, но от всеки от тях можем да научим нещо ценно за самите нас и за живота.

„Вече не вярвах в концепцията за сродните души или за любовта от пръв поглед, но започвах да вярвам, че ако човек има късмет, съвсем малко на брой пъти през живота си може да срещне човек, който е много подходящ за него. Не защото той е съвършен или ти самият си съвършен, а защото недостатъците и на двама ви са такива, че позволяват на тези две отделни същества да се свържат.“ – Лайза Клейпас