След като затвори магазините си в Русия, Chanel спря да продава продуктите си на хора, които възнамеряват да ги занесат в страната. Ход, за който някои руски клиенти се оплакват, че е "антируски". В резултат на това няколко руски инфлуенсъри и знаменитости обвиниха марката в "русофобия в действие" и отвърнаха като съсипаха своите чанти Chanel. 

„Ако Chanel не уважава своите клиенти, защо ние трябва да уважаваме Chanel?“

Това каза руският модел Виктория Боня във видео в Инстаграм в сряда, преди да вземе индустриална ножица и да отреже наполовина черна ватирана чанта Chanel.

„Чао-чао“, каза тя на своите 9,3 милиона последователи в платформата, и хвърли чантата на страна.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от VICTORIA BONYA (@victoriabonya)

 

Боня е само един от няколкото руски инфлуенсъри, които са се заснели как разрязват чантите си на Chanel - всичко това е направено в знак на протест срещу забрана да купуват стоки от френската луксозна марка. 

Телевизионната водеща и актриса Марина Ермошкина, която има 299 000 последователи в Инстаграм, използва градински ножици, за да среже тъмно сивата си чанта.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Marina Ermoshkina (@amazing_marina)

 

„Нито една чанта, нито едно нещо не струва любовта ми към Родината. Не си струва уважението ми към себе си. Аз съм против русофобията, против съм марка, която подкрепя русофобията“, пише тя под поста си.

„Chanel е просто аксесоар. Аксесоар, който в един момент реши да унижи хората, моите сънародници, реши да дискриминира хората въз основа на националност, което аз няма да търпя. В крайна сметка важни са принципите, а не това, което е в ръцете ни", добави тя.

DJ Катя Гусева, която има 587 000 последователи в Инстаграм, сподели, че е следвала примера на Ермошкина и също сряза чантата си с ножица. 

„Винаги съм мечтала дамска чанта на Chanel да се появи в гардероба ми и това се случи миналата година“, написа тя под поста си. "Но след като научих за политиката на марката към руснаците, реших да премахна тези чанти от ежедневието си, докато ситуацията се промени."

„Аз съм против русофобията, аз съм против марката, която подкрепя русофобията и дискриминацията срещу жените по националност. Ние, руските момичета, сме красиви, независимо дали имаме чанта Chanel или не“, продължи тя.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Екатерина Гусева (@djkatyaguseva)

 

В изявление представител на Chanel споделя, че марката спазва "всички закони", които са приложими за нейните операции и служители, включително търговски санкции. 

„Ето защо ние разработихме процес, при който искаме от клиенти, за които не знаем основното местожителство, да потвърдят, че артикулите, които купуват, няма да бъдат използвани в Русия“, каза представителят.

„Ние признаваме, че този процес е причинил разочарование на някои от нашите клиенти. В момента работим върху подобряването на този подход и се извиняваме за всяко недоразумение, което може да е причинило, тъй като приветстваме всички наши клиенти, независимо от къде идват.“, добавиха те.