Как да се радвате на спокойна и безгрижна ваканция без неприятен сблъсък с най-честите здравословни проблеми през летните месеци.

Най-добрата „застраховка” за спокойна лятна почивка е аптечката, с която тръгвате на път. В идеалния случай тя не е с големината на куфар, a малка и спретната и все пак съдържа най-необходимите и най-полезните лекарства, които бързо да ви помогнат в случай на нужда. Не пропускайте да сложите в нея най-популярните хомеопатични препарати за спешни случаи – прочетете защо!

Защо да използвате хомеопатия при спешни случаи?

И у дома, и по време на пътуване е важно да разполагате с лекарства, които могат да ви помогнат да овладеете настъпило остро състояние или да облекчите болката, докато успеете да се срещнете с лекар. Хомеопатичните медикаменти са особено подходящи в такива случаи, тъй като са безопасни за употреба и без нежелани странични действия. Освен това са също толкова ефикасни и бързо действащи, когато се налага спешна помощ. С тях имате възможност да реагирате бързо и ефективно, без да се подлагате на токсичното въздействие на химическите лекарства.

Кои са най-подходящите медикаменти за вашата аптечка за път?

За слънчево изгаряне

Любителите на слънчевите ласки всяко лято допускат едни и същи неприятни грешки – продължителни бани още от първия ден на плажа и недостатъчно често нанасяне на слънцезащитен лосион. В резултат още на старта на морската почивка се сдобиват с болезнено зачервени участъци по кожата. Ако се е стигнало до това, наложете хладни компреси на зачервените участъци. Много ще ви помогне и прием на комбинация Шуслерови соли - №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид, която ще стопира възпалителния процес и ще ви предпази от дехидратация. При остра ситуация се приема по 1 таблетка от всяка сол през 15-30 минути, като двете соли се редуват. Друг вариант е да си направите топла напитка с по 10 таблетки от двете соли и да отпивате от нея на малки глътки през целия ден. След подобрение продължете с прием на 3-5 таблетки от солите дневно до пълно възстановяване.

При ухапвания от насекоми

Комари, пчели, оси, мравки, паяци... засърбя ли ви вече? Ако сте пострадали от ужилване или ухапване от насекомо, сърбежът, подуването и болката се дължат на отровата и други вещества, които животинчето ви оставя за „спомен”. Можете да си помогнете с комбинация минерални соли, която предотвратява усложнения като оток, зачервяване, алергична реакция и успокоява болката. Нужни са ви Шуслерова сол №2 калциев фосфат, сол №3 и №8. Веднага след ужилване или ухапване стрийте 10 таблетки от сол №8 на каша с малко вода и намажете пострадалото място. Едновременно с това вземайте по 3 таблетки от трите соли през 15 минути до настъпване на подобрение.

Едно от най-популярните хомеопатични лекарства за подобни проблеми е Апис мелифика D6 – помага против поява на алергични реакции при ужилвания и ухапвания от насекоми (пчели, оси, комари ), както и и при изгаряне първа степен или слънчево изгаряне с розова кожа. Много характерно за състоянието на пострадалия е, че отокът, зачервяването и болката се успокояват от налагането на мястото със студени компреси или лед. При правилна употреба лекарството намалява болката, отока, обрива и чувствително съкращава времето за излекуване. При остри симптоми лекарството се приема на всеки 30 мин. по 1 доза (5-10 глобули). След настъпване на подобрение приемът се разрежда на 2 часа по 1 доза. Важно: pри хора, алергични към ужилвания/ ухапвания от насекоми, приложението на Апис не отменя нуждата от спешна лекарска консултация!

При повишена температура

При внезапно повишаване на температурата поради начало на вирусна инфекция, а също и поради прегряване започнете без отлагане прием на Шуслерови соли №3, №5 и №8. През 15-30 минути се редуват по 1 таблетка от всяка сол до настъпване на подобрение. Можете да вземате солите и като разтвор – по 3-5 таблетки от трите соли разтваряте в 3 отделни чаши и ги редувате, като от всяка отпивате на малки глътки. Приемът продължава до понижаване на температурата. Беладона D6 е още един безценен помощник при внезапно покачване на много висока температура с променливи стойности (39–40 градуса - спада леко, покачва се и т.н.). Кожата на лицето е ярко зачервена, гореща и е изпотена. Ръцете и краката обаче са студени. Зениците са разширени, светлината много дразни. Беладона помага също при силно зачервено гърло (ангина, възпалени сливици с усещане за сухота в гърлото), слънчев удар или слънчево изгаряне с аленочервена кожа. При остри състояния Беладона D6 се приема на 30–60 мин по 1 доза (5-10 глобули). При подобрение – 3–4 пъти по 1 доза.

При вирусни инфекции с диария

Най-честите виновници за летните неразположения, които провалят почивката ни, са вирусите – ентеро-, рота- и аденовируси. Симптомите традиционно са повишената температура и стомашно-чревните неразположения. При диария ще ви помогне следната комбинация Шуслерови соли - №3, №4, №5 и №8. По 1 таблетка от всяка сол се редува през 15-30 минути. Друг вариант за прием е да се приготви топла напитка с по 10 таблетки от всяка сол, от която да се отпива на малки глътки през целия ден. Едно от най-популярните хомеопатични средства при ентеровирусни инфекции е Арсеникум албум D12. Помага и при натравяне от консумация на развалена храна. Оплакванията са: обилно повръщане, с усещане за парене в стомаха и остри болки; диария с тъмни, воднисти изпражнения, силна отпадналост. Приемът е по 1 доза (5-10 глобули) на всеки два часа, а след като настъпи подобрение – 3 пъти дневно по 1 доза. Задължително е и спазването на диетичен режим – избягват се млечни продукти, мазни и пържени храни и др. Много е важен и достатъчният прием на вода, за да се предпазите от дехидратация – поне 40 мл на килограм телесно тегло.

При туристическа диария

Риск да се заразите от бактерии или да пострадате от хранително отравяне след консумация на развалена храна, има навсякъде, особено на родното ни Черноморие. Какво представлява т. нар. „туристическа диария”? При пътуване до по-екзотични дестинации или лятна почивка на места с горещ климат край на забавленията на пътуващия слага внезапната поява на диария с обилни, жълтеникави или тъмни изпражнения с неприятна миризма, понякога придружена от повръщане, със силни, парещи болки в корема. Засегнати от заболяването са между 30 и 70% от пътуващите, в зависимост от дестинацията и сезона.

При тези оплаквания, както и при хранително натравяне храносмилателни смущения поради непоносимост към непознати храни може да си помогнете с Окубака D6. Лекарството е подходящо при оплаквания като: гадене, повръщане, диария, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха. Действа ефективно при: храносмилателни проблеми след прием на храна, която не е била прясна; непоносимост към непозната храна; отравяния от храна, а може да се взема и като профилактика преди пътуване до екзотични дестинации. При остро състояние се приема от 2 до 4 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). 

При махмурлук

Най-често използваното хомеопатично средство за овладяване на неприятните симптоми вследствие на прекомерна употреба на алкохол е Нукс вомика D6. Можете да го вземете превантивно преди вечеря, както и да продължите приема на сутринта. Друг проблем, за който може да ви бъде полезно това хомеопатично лекарство е при храносмилателни смущения вследствие на преяждане. Препоръчва се при следните симптоми и оплаквания: главоболие или мигрена след прекаляване с алкохол; със силна чувствителност към светлина, миризми или шум; гадене и повръщане, като последното е силно затруднено. Непреработената храна се усеща като „камък” в стомаха. Препоръчителен прием на Нукс вомика D6: 4 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули).

Симптомите на махмурлука са следствие от дехидратацията, причинена от алкохола. Ето защо организмът трябва да се рехидратира чрез пиене на много вода. Към нея може да се добави и малко лимон, което ще помогне за успокояването на стомаха. Добре е да се избягва студената или гореща вода, нека да е със стайна температура.

При травми при инцидент

Арника D6 е вашият първи помощник при травми и наранявания от всякакъв вид. Успокоява болката, намалява отока и кървенето, ускорява зарастването на раните и предпазва от развитие на инфекции. Използва се за първа помощ при всякакъв вид контузии - навяхване, изкълчване, разтягане, фрактури, при рани с ожулване и кървене, мускулни болки или натъртване при спортуване. Започнете прием на Арника D6 начесто, веднага след инцидента или при нужда: при остри симптоми по 1 доза (5-10 глобули) на всеки 30-60 мин., до 6 пъти дневно.

Автор: Юлия Кондева