Сладки толкова интересни и красиви, които ще ви накарат да се чудите, дали дали да ги изядете или да си играете с тях.
Необходими продукти:
- 12 топки от тесто (купено от магазина готово тесто или ако желаете, умесете ги сами)
- 220 грама бял шоколад
- 1 супена лъжица рапично масло (ако нямате може и зехтин)
- 200 грама жълти поръски за сладкиши (ако не успеете да намерите само жълти, вземете такива с по-светли цветове или жълти палети)
- 50 грама черни(шоколадови) поръски
- 1 портокал
Рецепта:
- изпечете топките от тесто и ги оставете да изстиват
- разрежете 4 от тях на половина
- в тава поставете един лист хартия за печене
- в микровълнова разтопете белият шоколад. Не забравяйте да го разбърквате на всеки 10 секунди, докато се разтопи изцяло. Към него добавете рапичното масло и разбъркайте.
- ненарязаните топчета потопете в шоколада и поставете в голям съд (удобно ще ви е отново да е тава)
- повторете същото със срязаните на половина топчета, като след това, внимателно ги прилепите до целите шоколадови топчета в тавата
- оставете тавата в хладилник за 4-5 минути, да се охладят сладките
- оваляйте внимателно охладените топчета в жълтите поръски
- за очите, потопете клечка за зъби в останалият шоколад (ако не Ви е останал леко оваляйте клечката в купата, където е бил той), за да го използвате като лепило и оформете лице с черните пръски
- за клюна - нарежете портокала на тънки ленти, а след това на малки триъгълници (точната форма на триъгълника е по избор). Залепете отново, използвайки шоколада за лепило
Поднесе по ваш избор на великденската трапеза и изненадайте децата и близките си.