Голяма част от дните на Великия пост (Великденски пост) предполагат така наречения строг пост, по време на който се следват едни от най-строгите диетични ограничения. Прочетете в нашата статия какво можете и какво не можете да ядете в такива дни, без да навредите на здравето си.

През 2023г. Великият пост ще започне на 27 февруари и ще завърши на 15 април. На 16 април православните християни ще празнуват Великден и за първи път от много седмици на ограничения ще се насладят на празничната трапеза.

Разбира се, днес не всички вярващи спазват стриктно ограниченията на постите. Това важи в пълна сила за случаите, когато има здравословни проблеми или постещият няма възможност да отдели време за изготвяне на здравословна, но много стриктна диета.

Между другото, Великденският пост не е просто период, в който трябва да се откажете от животинска храна, развлечения и лоши навици. Всяка седмица  предполага спазване на определени правила, особено в областта на храненето. Например в някои дни е позволено да се пие вино и да се яде риба.

Строгия пост е най-голямото ограничение на Великия пост. Отчасти се равнява на гладуване, но все пак има малък списък от разрешени храни.
В периода на строг пост можете да ядете всички растителни храни, които не са претърпели термична обработка: зеленчуци, плодове, гъби, ядки, семена, мед. Също така е разрешено да се яде хляб, а понякога, с по-малко стриктно спазване на правилата, мариновани зеленчуци и печени плодове. Тази опция трябва да бъде особено внимателно разгледана от тези, които постят за първи път или имат здравословни проблеми.

Ако говорим за строги правила, някои духовници смятат, че при строгия пост не трябва дори да се пие дори горещ чай или кафе. Но това, което със сигурност е ясно е, че по време на такива периоди на гладуване не трябва да се пият алкохолни напитки.

Повечето дни на строг пост се случват през първите седмици на Великия пост. Но през април 2023 г. също ще има няколко дни, през които е препоръчително да следвате тази инструкция:

Шестата седмица на Великия пост - 3, 5 и 7 април;

Последният ден от поста - 15 април.

И да не забравяме, че Великият пост цели не само пречистване тялото, но и на душата.