През последния месец заразените от коронавирус става все повече и повече. И въпреки че медиите се стараят максимално много да ни информират за опасностите от вируса, много от нас все още не са наясно какво точно представлява и как можем да се заразим от него.

Световната здравна организация създаде кратко видео, в което обяснява появата, разпространение и начина на предпазване от коронавирус, а Министерството на здравеопазването го разпространи в България с цел по-голяма информираност.

Ето какво се обяснява във видеото:

COVID-19 е разновидност на коронавирус, който за първи път заразява хората и основно се предава по капков път - чрез говорене, кихане или кашляне. 

За разлика от капките на повечето вируси, тези на COVID-19 са тежки и могат да се разпространят на най-много 1 метър. Затова е добре да седим на по-голямо разстояние от хората срещу нас. 

Важно е да избягваме да докосваме носа, устата и очите си, защото така увеличаваме шанса да се заразим с коронавируса. Затова и е препоръчително по-честото миене на ръцете със сапун или антибактериален гел.

За какво още съветва Министерството на здравеопазването може да видите в следното видео: