Какво кара един акушер-гинеколог да насочи усилията си към двойките с репродуктивни проблеми? Как се върви по трънливия път към мечтаното бебе? Вижте специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в едно от най-емоционалните видеа, които болницата представи на своите пациенти и приятели. То е част от серията видео продукт, с които лечебното заведение се стреми да запознае своите пациенти с работата на различните екипи и сектори, за да знаят те на каква грижа могат да разчитат, когато се обърнат за помощ към специалистите на болницата. Началото беше поставено с видеото „Композиторите“ на радостта – Биолозите и ембриолозите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. В него екипът на ембриологичната лаборатория с ръководител д-р Таня Милачич разказва за предизвикателствата в работата на едно от най-модерните направления и колко са децата, появили се на бял свят след асистирана репродукция в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Над 10 000 са бебетата, създадени от екипа репродуктивни специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за последните близо 30 години работа. Сред най-често прилаганите асистирани репродуктивни технологии пък е вътрематочната инсеминация. Как протича тази процедура и какво да очакват пациентите, насочени от лекуващите ги лекари към нея, ще научат те от специално анимирано видео по темата, което на достъпен език и в стъпки запознава зрителите с всичко необходимо. Вътрематочната инсеминация е асистирана репродуктивна процедура, която се доближава най-много до естественото зачеване. При нея сперматозоиди на партньора или от донор се обработват и се поставят в матката на жената със специален катетър и в точно подбран момент, така че да срещнат яйцеклетката, която ще се превърне в бъдещ ембрион, а в последствие – в така чаканото бебе.

Рисуваните кратки видеа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ целят да отговорят на най-честите въпроси на пациентите по един забавен и същевременно с това ясен начин. Поради тази причина сред вече публикуваните филмчета е и това, посветено на инвитро технология – защото дори тази сложна методика, ангажираща цял екип от опитни репродуктни специалисти, може да се обясни на всеки пациент. Инвитро и неговата разновидност ICSI се прилага вече близо 30 години в България и негов пионер е създателят на лечебното заведение проф. Атанас Щерев. В Медицинския комплекс то е утвърдена практика и благодарение на него все повече двойки се срещат с така мечтаната рожба. Но в анимираното видео главният герой д-р Арти разказва през какви процедури и манипулации преминават партньорите, преди да видят положителния тест за бременност и да започнат най-щастливите им 9 месеца на очакване.

Д-р Арти навлиза още по-дълбоко в дебрите на асистираната репродукция, представяйки накратко и допълнителните методики за увеличаване успеваемостта при инвитро и ICSI. Сложните процедури с непознати имена като асистиран хечинг и предимплантационна диагностика, са обяснени на разбираем език в поредното видео на болницата. Кога се прилагат те, с каква цел и как подпомагат успеваемостта от асистираната репродукция разказва д-р Арти.

И все пак бременността и раждането по-често се случват спонтанно и без намесата на репродуктивни специалисти. За да протече този най-важен период в живота на жената спокойно и безпроблемно, важно е тя да следи с регулярна профилактика своето тяло. Медицинската превенция на женското здраве е във фокуса на видеото, което представя дейностите по гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Каква е заболеваемостта от рак на гърдата в България и каква е способността на апарата еластограф да разпознава злокачествените тумори, как редовният гинекологичен преглед и най-вече отговорното отношение към собственото тяло спасяват животи разказват специалистите от лечебното заведение.

Как мъжът и жената да подготвят телата си преди началото на опитите за зачеване, разказва в поредното увлекателно анимирано видео д-р АРТи. Знаете ли, че и двамата партньори се влияят от вредни хранителни навици, алкохол, тютюнопушене, прием на медикаменти, излагане на алергени? Заобикалящата среда е сред ключовите фактори, които могат да доведат до нуждата от консултация с репродуктивен специалист. Запознайте се как да се подготвите, научете и полезните съвети на д-р Арти при опити за зачеване. Как да изчислите своята овулация? Как и кога да планирате опитите за зачеване? Какво е добре да правят или да избягват и двамата партньори около тези най-благоприятни дни? Кога е времето за първи достоверен тест за бременност? Все въпроси, които често биват пренебрегвани, но намирането на правилни отговори може да спести много тревоги и време в лутане сред различни здравни препоръки.

И ако бременността и раждането са едно красиво пътешествие по пътя към родителството, то няма по-подходящ водач и учител в това пътуване от опитната и обаятелна Диди Димова. Тя е акушер и психолог с над 30-годишен опит и ръководи умело индивидуалното и груповото Училище за бъдещи родители на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ „Ние създаваме радост“. Как Диди помага на стотици жени и двойки да преминат спокойни през 9-те месеца на очакване, да изживеят подготвени радостта от раждането на рожба си и да поемат грижата за своето новородено с увереност разказва вълшебното видео за Училището за бъдещи родители.

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е място, където хиляди двойки получават шанса да се сдобият с така мечтаната рожба. Но е и болница, в която се извършват животоспасяващи гинекологични операции с най-съвременна техника и под вещите ръце на обучени хирурзи. Духа на операционната и успехите на лекарите представя видеото „В сигурни ръце“, а най-сигурната обратна връзка идва от пациентите, които напускат болницата по-здрави и удовлетворени от положената за тях грижа.

От 2016 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ функционира и басейн, в който най-малките ни пациенти се радват на уроци по плуване в топлата вода, както и на различни процедури под вещите ръце на специалистите по физиотерапия. Аква секторът дава възможност и на възрастни посетители да поплуват или да се включат в групи по водна гимнастика. Водата и ползите от общуването с нея са във фокуса на едно от първите красиви видеа на болницата, от които всеки може да научи до каква възраст е най-добре бебетата за първи път да попаднат в басейна, за да не загубят вродения им инстинкт да плуват.

Възстановяването след раждане често е изпълнено с множество предизвикателства, които затрудняват майките по пътя към връщането им към активен живот паралелно с грижата за новороденото им бебе. Как да кажем „Сбогом на болката“ независимо от какво състояние се възстановяваме? Как физиотерапията може да облекчи дискомфорта и да преодолее негативите от други състояния? Как йога не е само мода, а практика, която дава енергия за пълноценен живот? Всеки може да научи от краткото и въздействащо филмче, което потапя в хармония и радост от движението.

 


Виж още:

Час за лекар през Facebook Messenger или Viber – защо не?