Софийският бул. „Витоша” се нарежда в топ 50 на най-скъпите търговски улици на стария континент. Витошка е на 47-а позиция, а средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на популярната столична дестинация е малко над 50 евро/кв. м, което е с 10% по-малко спрямо нивата от 56 евро/кв. м през 2019 година, съобщава "24 часа".

Спадът е резултат от Covid-19 пандемията, като от началото на тази година е налице плавно възстановяване и завръщане към предходните нива.

Данните са от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, представлявана от Фортън в България. Докладът обхваща 47 държави в света, като България е представена със столичния бул. „Витоша“.

“Въпреки че наемните нива на търговски площи и в центъра на София бяха повлияни от пандемията, тенденцията е към плавно повишаване и връщане към нивата от 2019 година“, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman & Wakefield Forton.

„Бул. „Витоша“ продължава да се развива като локация, привличаща най-много наематели от сегмента на ресторантите и заведенията.

Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни нива и изместването на търговците към моловете и търговските паркове постепенно допринесоха за сегашния облик на централната улица“, допълни той.

По думите му макар и повечето от съществуващите магазини на централната търговска улица да са по-скоро тип flagship обекти, все повече се обръща внимание на икономическото им представяне. Навлизането на нови кафенета и ресторанти на булеварда също е ограничено, тъй като сградите там са основно жилищни и в много случаи етажната собственост отказва промяна на предназначението на партерните помещения в заведения.