Една рецепта за студените дни, която определено ще ви направи щастливи. Както вас, така и всички лакомници около вас. Две думи преди да започнем - кафе и портокали...
Необходими продукти:
За блатовете:
170 грама брашно
5 яйца
200 грама захар
30 грама какао на прах
1 чаена лъжица ванилова захар
1/2 чаена лъжица канела
За сиропа:
50 милилитра портокалов ликьор
100 грама захар
50 милилитра вода
За крем кафе:
1 супена лъжица разтворимо кафе
10 грама желатин
1 супена лъжица вода
300 грама гъста сметана
300 грама пудра захар
70 милилитра коняк
сок от 1/2 лимон
За портокаловия крем:
1/2 чаена лъжица настъргана портокалова кора
125 грама кисело мляко с парченца портокал
40 милилитра портокалов ликьор
200 грама гъста сметана
50 грама заквасена сметана
10 грама желатин
Начин на приготвяне:
Първо приготвяте тестото:
Разбийте яйцата със захарта, докато се получи пухкава пяна. Прибавете пресятото брашно, какаото, канелата, ваниловата захар и разбийте всичко. Изсипете сместа в подходяща форма, чието дъно сте застелили с хартия за печене, и изпечете блата до готовност при 200 градуса.
След това оставете да изстине и разрежете хоризонтално, за да се получат 3 отделни.
След което подгответе сиропа:
Смесете водата и захарта, варете в продължение на 3 минути, след което охладете, налейте ликьора и разбъркайте.
Крем - кафе:
Разтворете кафето в гореща вода, желатина накиснете във вода, чието количество трябва да бъде 6 пъти повече от него. След това отцедете излишната течност, разтворете желатина на водна баня и смесете с кафето. Разбийте сметаната, прибавете захарта, коняка, лимоновия сок, кафето с желатина и разбъркайте.
След което идва реда на портокаловият крем:
Залейте желатина със студена вода, докато набъбне и разтопете на водна баня. Разбийте гъстата сметана, смесете я със заквасената и киселото мляко, добавете желатина, ликьора и портокаловата кора.
Накиснете блатовете със сиропа. Единият от тях намажете с крема от кафе, вторият - с портокаловия крем, и ги сложете един върху друг. Най-отгоре поставете третия блат и намажете повърхността и страните на тортата с останалия крем кафе. Оставете тортата да престои около 30 минути в хладилник.
След като извадите тортата, нарежете един портокал на ивици, отгоре поръсете с портокалова кора,поръсете с канела и се насладете на неповторимия вкус.