Продукти за 12 хлебчета

500 г брашно

20 г прясна мая

300 мл хладка вода

2 с.л. зехтин

½ ч.л. сол

1 ч.л. захар брашно за доизмесване

100 г течно масло

1 с.л. нарязани пресни билки по избор – див лук, розмарин, салвия, мащерка, риган.

Приготвяне

Разбъркайте брашното със солта и захарта. Разтворете маята във водата и заедно със зехтина я сипете в брашното. Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно прибавете още малко брашно. Сложете тестото в купа, покрийте я с полиетиленово фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си. Смесете маслото с билките. Нарежете с ножица тестото на малки хапки. Всяка топнете или намажете в малко от масло. В леглата на формичка за печене на мъфини сложете по няколко хапчици тесто, докато ги напълните до горе. Оставете хлебчетата отново да втасат. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за около 20 – 25 минути. Да ви е сладко!

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук