Често хората идват при психолозите, разочаровани от неуспешни връзки. „Не мога да преодолея шока. Всичко беше перфектно, сякаш бяхме героите на най-добрата мелодрама. Как може такъв перфектен съюз да се разпадне?“, „Мислех, че най-накрая намерих сродната си душа. Сега ясно виждам пукнатините. Спорове, недоразумения, откъсване - всичко това се превърна в сурова реалност. Какво да правим сега?“, оплакват се клиенти по време на сесии.

В началото на връзката партньорите са твърде очаровани един от друг. Поради силното привличане, провокирано от пеперудите в стомаха, влюбените виждат само най-доброто един в друг, а недостатъците автоматично се превръщат в предимства. В един момент еуфорията се изпарява, розовите очила се счупват и идва моментът да опознаеш любимия истински.

Разбирането на разликата между мимолетната химия и истинската съвместимост е необходимо за изграждането на здрави, хармонични взаимоотношения, които са невъзможни без силна духовна връзка.

Каква роля отреждате на секса в една връзка?

Сексуалното влечение със сигурност играе важна роля в романтичните връзки, но не е основната. Когато се вглеждате внимателно в човек, първо трябва да се съсредоточите върху неговия характер, ценности и планове за бъдещето. Ако вие искате да създадете семейство и да си купите къща на морето, а той иска да посвети живота си на кариера и да се наслаждава на самотата, тогава явно не сте на прав път.

На практика, разбира се, има двойки, които са свързани единствено от страст или топли спомени от нея. Но такива съюзи са предимно повърхностни и партньорите в тях не изпитват дълбоки чувства един към друг, още по-малко щастие. „В разгара на момента е лесно да се даде приоритет на тръпката пред рационалните и дълбоки съображения, които са в основата на дългосрочната съвместимост. Този подход заплашва да има неприятни последици в дългосрочен план.

Давате ли обективна оценка на взаимоотношенията?

Потокът от емоции, който идва със силна химия, може да преодолее всякакви съмнения относно действителната съвместимост. Влюбването ни заслепява и не ни позволява да видим алармите, а ако успеем да направим това, тогава се убеждаваме в тяхната незначителност. Да, избухлив е, но какво от това? Ще се разберем някак. И нищо, че моето мнение абсолютно не се взема предвид...

Всичко това в крайна сметка води до когнитивен дисонанс: изглежда очевидно, че има пречки за изграждането на хармонични взаимоотношения, но подсъзнанието по всякакъв начин отвлича вниманието от тях. За да облекчат психическия дискомфорт, хората често прибягват до отричане. Не, нашата връзка не е обречена на провал. Не, всички тези конфликти не значат нищо... „Според изследванията понякога, когато вземаме решения, мозъкът ни бързо намира оправдание за избора, който предпочитаме. Подсъзнанието настройва нашите емоции, за да съответства на окончателното решение.

Знаете ли какво искате от една връзка?

Нашите емоционални нужди и желания играят важна роля при формирането на романтичен съюз. Има голяма разлика между емоционално зрял човек, който се разбира с вътрешното си Аз и знае какво иска от живота, и някой, който не разбира себе си и се опитва да намери отговори на въпроси чрез взаимоотношения.

Последните по правило следват зова на сърцето, а не на ума, втурват се стремглаво към басейна и не пресмятат стъпките напред. За тях приоритет са комплиментите, моментните удоволствия и неоснователните обещания, а не общите ценности и действия на любимия. „Неразбирането на техните емоционални нужди кара хората многократно да избират партньори, които им доставят само краткотрайно удовлетворение. Здравите взаимоотношения са възможни само ако човек се научи да управлява желанията си и да постигне вътрешна хармония.”