Съчетаването на методите на лечение на конвенционалната и интегративната медицина стават все по-популярни и практикувани не само в Европа, но и у нас. С всяка изминала година нараства броят на лекарите и пациентите, за които включването на допълнителни терапевтични средства към утвърдените в конвенционалната медицина схеми за лечение се явява по-успешният подход в терапията на различни заболявания.

Сред най-популярните от тях се очертава хомеопатията. Общо 100 милиона европейци я прилагат в ежедневните си грижи за здравето. Данните сочат, че топ 5 европейски държави, в които най-често се използват хомеопатични услуги, са Германия (60%), Франция (56%), Австрия (50%), Испания (33%) и Обединеното кралство (15%). А все повече научни изследвания подкрепят тезата, че тя е изпитан метод за лечение и профилактика. Проучване във Франция например показва, че пациентите със семейни лекари, прилагащи хомеопатична терапия, използват значително по-рядко антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища.

Хомеопатията намалява епизодите на боледуване и употребата на антибиотици при децата

Това сочи клинично изследване, проведено в Израел и Индия сред деца до 2-годишна възраст. Резултатите бяха представени от ръководителя на проучването д-р Менахем Обербаум, основател на Центъра за интегрирана и комплементарна медицина и пенсиониран ръководител на модул по „Комплементарна и алтернативна медицина“ към Медицинския факултет на Университета Hebrew, Йерусалим. В рамките на 2 години екипът му проследява лечението на децата при остри респираторни заболявания и диария чрез сравнителен подход между конвенционално и хомеопатично лечение. Данните показват значително по-малко епизоди на остри заболявания при децата, лекувани само с хомеопатия, по-бързо възстановяване и значително по-малко използване на антибиотична терапия.

Скъсяване на боледуванията, намалена нужда от прием на антибиотици и по-дълги периоди на здраве след включване на природни лекарства в терапията отчита при своите пациенти и д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ лекар, специалист вътрешни болести и обща медицина с над 26-годишен практически опит. От 12 години интегративният подход е неизменна част от ежедневната й практика, като с него наблюдава отлични резултати в лечението на острите респираторни вирусни инфекции, стомашно-чревни инфекции, уроинфекции, алергични заболявания.

По думите й след преминаването на Ковид пандемията има много по-висока честота и по-тежко протичане на респираторните инфекции. При пациентите си д-р Георгиева има утвърдена схема за повишаване на имунитета, разреждане на честотата, тежестта и продължителността на боледуванията. Тя включва антивирусното лекарство Инфлуцид в комбинация с Шуслерови соли №3, №6 и №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Подходящи са за цялото семейство, включително за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Приложени в коминация (по 1 табл. от всяко на ден за около 3 месеца), те стабилизират имунната система, предпазват от проникването и размножаването на вируси в клетката и повишават съпротивителните сили на организма. Д-р Георгиева успешно прилага Инфлуцид и Шуслерова сол №3 и за терапия на вече настъпила вирусна инфекция. Приемът на по 1 табл. от всяко на час помага за овладяването на възпалителния процес, лекува симптомите и предпазва от настъпване на усложнения. А с помощта на Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8 успешно може да се понижи температурата на болния пациент.

Уникално българско проучване потвърждава положителната нагласа на лекари и пациенти към интегративната медицина

То беше представено от д-р Дора Пачова, лекар магистър по хомеопатична терапия с над 30-годишен стаж в областта на интегративната медицина, директор и преподавател в ЦЗО „Едикта“, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Изследването е проведено в периода 2015-2019 г. от Националния център по обществено здраве и анализи, със съдействието на Българската медицинска хомеопатична организация и Асоциацията на лекарите хомеопати в България. В проучването участват 527 лекари и стоматолози хомеопати от 28 области на България и 547 пациенти от цялата страна, които се лекуват с хомеопатия. Резултатите са публикувани през 2021 г. в монография за хомеопатичното лечение в България.

Заболяване е била основната причина за консултация на пациентите с лекар хомеопат, като близо 85% от тях първо са избрали хомеопатията пред конвенционалното лечение. Очертан е и основният профил на най-честите потребители на хомеопатия в България – жени на възраст около 40 години, с висше образование. Тези данни корелират с редица изследвания в страните от ЕС, според които потребителите на хомеопатичното лечение са предимно жени, образовани и с по-високи доходи. В Германия проучване показва, че жените журналистки на ръководни позиции и здравните журналисти имат по-позитивни нагласи към хомеопатията, като те са привърженици на научно базираните знания (медицина на доказателствата).

Данните сочат, че магистрите по медицина проявяват траен интерес към използването на хомеопатия като съпътстваща форма на лечение на своите пациенти в ежедневната си практика и са на мнение, че тя трябва да бъде призната за медицинска специалност. По-голямата част от тях прилагат и други неконвенционални методи, като почти всички са на мнение, че „конвенционалните и нетрадиционните методи на лечение трябва взаимно да се допълват”. „Обединение на различните направления и специалности, което се нарича системен поглед върху живота или системно мислене – това е и най-съвременната концепция за медицината в световен мащаб, защото на практика имаме едно здравето и една медицина“, обобщи д-р Пачова.