Споделяме рецепта за вкусен нискокалоричен десерт - трябва да го опитате.
Шоколадовата торта е измислена не толкова отдавна. В началото на 19 век за първи път е приготвена за Жозефина Богарне, съпругата на Наполеон Бонапарт и известна любителка на сладкото. Оттогава се появяват много други разновидности на шоколадовата торта: с череши, пластова торта, торта с ядки, торта с шоколадова глазура и какво ли още не. Вариантът без глутен също е на лице, особено след като вече много хора се хранят здравословно.
За много хора здравословна торта означава нещо безвкусно. Нашият шоколадов десерт обаче, далеч не е това. Тази торта има толкова наситен вкус благодарение на какаото и черния шоколад в състава си, че облизването на пръстите е просто гарантирано.
Днес ви предизвикваме да направите с нас тази шоколадова торта без брашно. Обедени сме, че ще зарадва вашето семейство и ще се превърне в любимият ви здравословен десерт.
Шоколадова торта без брашно
Време за готвене: 1 час / Рецепта за 12 души
Съставки:
- масло - 180 гр
- черен шоколад - 220 гр
- бяла захар - 300 гр
- яйца - 6 бр.
- екстракт от бадеми - 1 ч.ч
- какао на прах без захар - 1 чаша
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и шоколада на среден огън. Запазете малко масло, за да намажете съда за печене по-късно. След това охладете сместа за 5 минути.
Добавете захарта в тигана и разбъркайте. След това добавяйте едно по едно яйце и всеки път разбърквайте до гладкост. След това добавете бадемов екстракт и какао на прах и разбъркайте отново.
Намажете форма за печене с масло. Изсипете сместа в него и печете 30 минути на 180 градуса. За да проверите готовността, пробийте тестото с клечка за зъби в средата - ако е суха, значи десертът е готов.
При сервиране поръсете тортата с какао и украсете с разбита сметана.