Подкрепете природозащитната организация, за да продължи да опазва горите в България

За моята Коледа е нужна повече от една елха“ е кампания на природозащитната организация WWF. С безмълвната си молба животните в гората призовават нас – хората да запазим техния дом, защото няма къде другаде да отидат. Екипът на WWF го прави всеки ден, но има нужда от помощ!

WWF опазва българските гори вече в продължение на 20 години и създава естествен дом за горските обитатели. До момента с помощта на доброволци и дарители експертите на природозащитната организация са посадили близо половин милион дръвчета из цяла България.

Сега се полагат основите на нова гора на брега на Марица. 12 хиляди фиданки от осем вида дървета ще вдъхнат нов живот на крайречна местност до гр. Стамболийски. Те са специално подбрани и отгледани така, че да имат възможно най-голям шанс да се захванат и оцелеят. Част от тях вече са засадени, но има още много работа.

Нека не забравяме, че крайречните гори са изключително ценни. Те са дом за дивите животни, но са истинско богатство и за хората. Укрепват бреговете, предпазват от наводнения, поглъщат праха, подобряват качеството на водите. И не на последно място предлагат приятна среда за отдих и почивка за всички нас. Въпреки огромното им значение, те са унищожавани векове наред с цел освобождаване на територии за пасища и земеделски земи.

А създаването на нова гора е сложен и отговорен процес, основан на дългогодишни изследвания и наблюдения. Експертите на WWF предупреждават, че от залесяването има смисъл само когато се спазват някои основни правила. Задължително трябва да се вземат предвид климатичните особености, характеристиките на почвата, естествената растителност на района, вида на фиданките, както и местното биоразнообразие. Създаването на нова гора не свършва с полагането на фиданките в земята. Длъжни сме да се грижим за тях най-малко три години след залесяването.

От WWF знаят от какво се нуждаят младите дръвчета. Грижата за тях е част от ежедневната им работа и я вършат с удоволствие. Но, за да продължат да го правят, имат нужда от помощ.

Нека да създадем заедно една нова гора! Подкрепете Коледната инициатива на WWF с sms абонамент с текст на латиница DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори). Цената на месечното дарение е само 5 лв.

WWF има нужда от Вас, за да продължи да пази българската природа!

Благодарим Ви от сърце и Ви желаем весели празници!