Невероятно рядка коледна звезда ще се появи в нощното небе този месец. Това събитие не се е случвало от Средновековието.

За първи път от 800 години насам две от най-големите планети в нашата Слънчева система ще се сблъскат.

Юпитер и Сатурн ще се доближат толкова близо една до друга на 21 декември, че ще изглежда сякаш са „двойна планета“, което за нас долу на Земята ще се вижда като особено ярка точка светлинна.

„Подравняването между тези две планети е доста рядко, случва се веднъж на всеки 20 години, но тази връзка е изключително рядка поради това колко близо ще изглеждат планетите една до друга“, каза Патрик Хартиган, астроном от университета Райс, пред Forbes.

„Ще трябва да се върнете чак до зората на 4 март 1226 г., за да видите по-тясно подравняване между тези обекти, видими в нощното небе.

В исторически план небесният феномен е известен като „Коледна звезда“ или „Витлеемска звезда“.

Не само това, но някои хора стигнаха дотам, че теоретизират, че легендарната звезда в приказката за тримата мъдреци може да е била пример за тройна връзка на Юпитер, Сатурн и Венера.

Струва си обаче да се отбележи, че когато двете планети ще се сблъскат, в действителност те изобщо няма да са близо, тъй като Юпитер е на 5 астрономически единици от нас. Сатурн е на 10 астрономически единици

Астрономическа единица е разстоянието между Земята и Слънцето и е начинът, по който астрономите измерват пространството в необятността, която е нашата Слънчева система.

Ако се надявате да зърнете „великата връзка“, Форбс съветва, че тя ще се вижда навсякъде с ясно небе около час след залеза на Зимното слънцестоене на 21 декември.

Това определено е събитие, което си струва да влезе в календара ви, тъй като няма да се повтори до 15 март 2080 г., което го прави веднъж - или ако случайно имате голям късмет два пъти - през живота ви.