Най-накрая оставате сами на парти. Сега е твоят момент! Той изглежда толкова сладък в бялата си тениска. Но вместо да му кажеш това, обръщаш внимание на малкото петно и му казваш, че почти прилича на лого на Ралф Лорън, ако се вгледаш достатъчно силно.

Боже мой! МОМИЧЕ, НЕ ОТНОВО. Всеки път се забавляваш със загубата на любимия му отбор, който няма късмет пет поредни мача или че яде пържените картофки с горчица... Добре, защо всеки път, когато си покрай него, говориш без да се замислиш? Та, нали искаш да си с него? 

Е, оказва се, че за щастие, не е нужно да се паникьосваш, ако не можеш да спреш да се шегуваш с половинката си. Освен ако това не е сравнено с тормоз, всъщност би могло да се окаже, че този вид шеги могат да са един много добър и здравословен начин да се опознаете. „Има линия между дразненето и омаловажаването, но мисля, че разликата е в мотивацията”, казва секс терапевтът д-р Ванеса Марин. „Дразненето е леко и игриво, докато целта на омаловажаването е да повлияеш целенасочено на някого негативно и той да се заинтересува от теб."

Така че, докато се държиш така, дразненето е съвсем нормално и не означава, че ще пропилееш шансовете си с този човек. Ето защо:

1. Помага за облекчаване на романтичното напрежение

Ако по принцип не си супер сериозен човек, тогава идеята да бъдеш пряма по отношение на чувствата си може да се отрази в шегите ти. „Връзките са много по-плашещи, отколкото искаме да признаем”, казва д-р Джереми Е. Шърман. „Искаш доброволно бързо да се предадеш на уязвимостта в отношенията си с другия човек за продължителен период от време. Да се разкриеш пред някого, който евентуално може да те отхвърли, е разбираемо ужасяващо - само социопатите подхождат към новите взаимоотношения със 110% доверие. За останалите дори малките шеги са начин да се успокоят. Най-важното, отбелязва Шърман е, че на „дразненето” се отвръща. „За да си спечелиш правото да се закачаш, трябва да си склонна да се смееш на самата себе си. Ако не можеш да направиш, вероятно просто се подиграваш на половинката си”.

2. Омекотява удара, ако те отхвърли

Ако мъжът, по когото си падаш, не е влюбен в теб, подобно поведение може да улесни евентуалното ви приятелство в бъдеще. „При някои обстоятелства дразненето може да бъде начин да се предпазиш от отхвърляне”, казва д-р Марин. „Опитваш се да превърнеш това просто в една шега. Основното нещо, което трябва да запомниш, е да се увериш, че не се шегуваш през цялото време, иначе непрекъснатият ти хумор ще се приеме неискрено.

3. Доказва, че се чувстваш комфортно около него

Ако някой наистина те плаши, няма да посмееш да си позволиш дори и най-невинната шега, защото няма да имаш представа как ще реагира. Затвореният човек може да приеме дори нея като много обидна, а то най-вероятно не би могла да бъдеш себе си около тях. Според проучване от 2013 г. за пропосоциалното дразнене, „като социална и комуникационна стратегия, то може да бъде средство за косвено изразяване на обич и близост". Участниците в изследването твърдо са заявили, че с това поведение показват на приятелите си, че ги оценяват и всъщност чувстват сигурност около тях.

4. Разкрива дали любимият ти има подобно чувство за хумор

„Дразненето може да бъде личностна черта - някои хора са по-привлечени от него от други“, казва д-р Марин. Докато хуморът е субективен, ако мислиш за среща с човека, по когато си падаш, вероятно би искала да си сигурна, че той е наясно с това как показваш привързаността си. „Ако си падаш по шегите, а половинката ти се обижда от всичко, което казваш, това може да не е най-добрият съюз“, казва д-р Марин. Обърни внимание и на това дали той само тихо „попива“ това отношение и дали се чувства удобно да ти отвърне. За да си сигурна, че няма да го обидиш, опитай да се отнесеш самокритично първо към себе си, а едва след това към него. 

5. Помага да изградите приятелство извън физическата химия

Докато неспиращата страст един към друг ни е добре позната от филмите, в реалността истинската любов не е много устойчиво или „здравословно“ усещане. Рано или късно периодът на медения месец изчезва и трябва да се насладиш на това, че си около този човек дълго след края на секс маратона. „Мисля, че хората започват връзка по две противоположни причини: да се утвърдят и да получат реална проверка, да бъдат вдигнати на пиедестал и да бъдат „понижени“ в реалния свят", казва д-р Шърман. Да се чувствате като най-добри приятели в една връзка и възможността да се шегувате са важна част от отношенията. „Присмехът може да бъде начин да се успокоиш от страстта или още по-добре - да задържиш фантазията и реалността“, казва д-р Шърман.

6. Това е непряк начин да кажеш „Хей, аз те приемам“

Ако е очевидно, че се шегуваш (което според изследването от 2013 г. се изяснява с чертите на лицето и гласа), посочването на нещо интересно у някого показва, че все още го харесваш такъв, какъвто е. „Усещаш сигурност, че другите хора не могат да видят недостатъци ти“, казва д-р Шърман. „Има по-голяма сигурност, когато ги виждат и все още искат да са с теб“. Същото изследване посочва, че дразненето често се използва като непряко положително послание, за да покаже на другия, че го харесваш такъв, какъвто е.

7. Учи те да се отдръпнеш, когато си отишла твърде далеч

Уви, ако обичаш да се шегуваш, вероятно ще засегнеш деликатно място в някакъв момент - всички забавни хора го правят. Връзката става задушаваща, ако винаги се страхуваш да не нараниш чувствата на другите - ключът е просто да знаеш как да кажеш „съжалявам“ като възрастен. „Има много знаци, че си преминала линията“, казва д-р Шърман. „Един от тях е, когато другият не запази спокойният израз на лицето си, а на него се чете смесица от смях и сериозност, може би с някакви „микроизражения“ на страх или гняв. Ако лицето се „разтопи“, това подсказва, че поведението ти е докоснало нерв.“ Д-р Марин също така отбелязва, че контекстът винаги е важен: „Можеш да кажеш едно и също изречение в две различни ситуации и да прозвучи флиртуващо или пък жестоко“. И добавя: „Ако току-що си срещнала някого, е нормално да не знаеш на какви теми е чувствителен. Може би ще може да понесе шега за акцента си, но не и за семейството си.“

Напълно нормално е да си мааалко „по-лоша“ с този, с когато излизаш, но ако имаш добри намерения, всъщност има много неща, които можете да научите от шегите помежду си. Така че се отпусни. Невъзможно е винаги да предскажеш предварително какво може да повлияе на човек по грешния начин, но с добри намерения, можеш да се извиниш, без да казваш „Съжалявам, че си толкова чувствителен“. Тези качества се ценят високо в един партньор.