В днешния свят хората все по-често избират на обяд да хапнат нещо леко на дивана или в движение. Това не е особено добре, защото в старите времена, трапезата се е считала едва ли не за изкуство! Имало е цял набор от правила, които е трябвало да бъдат спазвани по време на хранене, а хората са знаели, че след като седнат на масата, трябва да обърнат изцяло вниманието си върху процеса на хранене, вместо да правят други неща. Това е не само правилно от гледна точка на етикета, но и полезно за здравето.

По този повод открихме 10 позабравени правила за хранене. Ето кои са те:

1. Никога не пийте с пълна уста

Благодарение на това правило може да се избегне попадането на храна в чашата. Не е много красиво, когато в напитката плават трохи, нали?

2. Супата трябва да се охлади сама

Преди време не е било редно да се духа в чинийката или в лъжицата, за да се охлади храната! Трябвало е да се изчака да се охлади по естествен път. Защо да го правим сега?

3. Поставяйте правилно салфетките

Едната салфетка трябвало да се разгъне в скута, а другата да остане сгъната, така че, когато приключите с храненето, да можете внимателно да избършете устата си и да станете от масата.

4. Поддържайте разговора

Днес хората не говорят по време на обяда за нещо конкретно, но в стари времена разговорът на масата е трябвало да бъде любезен и приятен.

5. Правилно подреждайте блюдата

Да се протягат за парче месо през масата, преди години се смятало за невъзпитано. За това е била поставяна чиста вилица, която хората си подавали един на друг, за да получат желания продукт.

6. Не подсмърчайте на масата

Ако човек поиска да си издуха носа, е по-добре да се въздържи, но ако нещата са наистина лоши, то трябва да се извини и стане от масата или да го направи много тихо.

7. Внимавайте с позата

Важно правило е, когато обядвате - да седите на масата, а не на дивана в поза лотос и с чиния в ръце.

8. Никога не използвайте лъжичката за захар като свои

Това важи и за ножа за масло и за лъжицата за сладко. За всичко трябва да има отделни прибори.

9. Не поливайте храната със сосове

В платото всичко трябва да остане така, както е сервирано от готвача. Ако искате да добавите сос или други подправки, използвайте отделни съдове, в които можете да си овкусите храната.

10. Благодарете за храната

Дори ако хората не произнасят молитва преди ядене, те все пак трябва да благодарят за храната, която са им предоставили, макар и на ум.