„По това време на годината всички говорят за това как ще се променят, как ще спасят новогодишните си обещания. Сякаш нощта на 31 декември срещу 1 януари изведнъж ще ни промени из основи и ще се събудим като напълно различни хора...

През това време на годината си поставяме цели, имаме очаквания и надежди. Надяваме се, че най-накрая ще постигнем онова, за което дълго сме мечтали (и което си обещаваме 5 години подред).

Ще започна да ходя на фитнес. Ще отслабна. Ще започна да се храня здравословно. Ще намаля алкохола. Ще спра цигарите. Ще намеря любовта. Ще преживея бившия. Ще спестя пари. Ще пробвам ново хоби. Ще пътувам повече...

Обещания, обещания...

Записваш си ги на някое специално листче и се надяваш, че ще ги изпълниш. Но ето че е дошъл февруари и ти нищо особено не си постигнала. Чувстваш се смазана и победена, защото не си видяла моментални резултати, а животът ти сякаш е съвсем същият.

Когато се фокусираш твърде много върху крайната цел, а не мислиш за настоящето, никога няма да стигнеш до крайната точка.

Мислим си, че трябва да направим нещо голямо, за да променим живота си, все пак идва нова година, но истинската промяна не се случва с една голяма крачка, а с много малки, които ни водят до нашето по-добро Аз.

Бебетата не могат да тичат, преди да се научат да ходят, същото се отнася и за теб. Нова година не е вълшебен момент, който ще промени характера и навиците ти за един ден. Само защото календарът се е сменил, това не означава, че и ти си се променила.

Ще се събудиш на първи януари и денят ще бъде като всички други, единствената разлика е, че си изпълнена с надежда, но и с тревога, че няма да стигнеш мястото, което си си набелязала.

Промяната не се случва за една нощ. Важното е да имаш желание за промяна, но и реалистичен план. Ще трябва да мине време, преди да видиш прогрес, но един ден след 6 месеца или пък след година-две ще се обърнеш назад и ще видиш какъв път си извървяла, колко си се приближала до целта и дали въобще си се приближила.

Промяната се случва с малки крачки и зависи от изборите, които правим всеки ден.

Малките неща се натрупват и накрая ни водят до победата.

Не чакай да стане понеделник, следващия месец или следващата година. Започни сега. Не си казвай, че ще отидеш утре до фитнеса или че ще започнеш да ядеш здравословно от следващата седмица. Започни от днес, защото всеки ден е важен и всеки ден е достатъчно специален и подходящ за нови начинания.

Когато участвам в маратон и стигна финала, хората ме питат: „Как успяваш?“, или ми казват как те не биха могли да го направят. Когато тичам, никога не мисля колко далече трябва да стигна, никога не мисля за финиша. Мисля за сегашната стъпка, за този километър, за това движение. И евентуално стигам края...

Няма нужда да започваш новата година с безумен бяг, надявайки се бързо да стигнеш до финала, за да видят останалите, че си променила живота си. Понякога малките крачки ще те отведат по-далеч. Понякога промяната и прогресът не се измерват в постижения, които останалите трябва да забележат. Понякога най-голямата мяра за промяна е онзи момент, в който поглеждаш в огледалото и си горда от това, което виждаш.“

Кирстен Корли