Кой празнува имен ден на 1-ви август? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 1-ви август.

На 1-ви август православната църква отбелязва деня, който е посветен на християнските светци мъченици, на седемте братя Великомъченици. Смята се, че това е празник на гадаенето, който понякога трае 12 дни. 

Според народните поверия дните от 1-ви до 12-ти август съответстват на месеците от годината, като се брои от септември нататък. Каквото е времето през съответния ден, такова ще бъде времето през конкретния месец. Това е и начинът да се предрече дали годината ще бъде плодородна.

Богородични пости

На днешния ден се прави трапеза с обредна "заговезнишка пита", която не се реже, а се чупи. Ястията са блажни, заговява се с месо и млечни продукти. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Богородичният пост, който започва на 1-ви август, е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През двете постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне (6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август).

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

Смята се, че на 1-ви август лятото си отива.

1-ви август се нарича и първи Макавей. Тогава зетьовете отиват при тъстовете на гости, като носят дарове и целуват ръка. Ето защо в някои краища на България празникът се нарича Зетьовден. Тъстовете гощават зетьовете с пресни питки и вино.

На 1-ви август започват Богородичните пости, които траят 2 седмици до Голяма Богородица. 

Това е и първият ден на Богородичния пост, който трае 2 седмици до Голяма Богородица.

На този ден имен ден празнуват Здравко, Здравка, Макавей. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!