Има 3 етапа в любовта и различните хормони са отговорни за тях. Знаем, че в мозъка ни се появяват промени, когато се влюбим. Промени, които дори приличат на някои проблеми с психиката, но какво се случва с тялото ни? Защо харесваме някои хора повече от други? Науката има отговорите.

Искаме да споделим с вас 7 интересни теории и факти, които ще ви разкажат повече за вас самите и ще ви дадат информация, която ще подобри комуникационните ви умения.

1. Съобщенията с точка се приемат за прикрита агресия

Учени от Ню Йорк са провели експеримент с 126 студенти. Те е трябвало да проведат диалози с по 1 реплика. Първият е трябвало да зададе някакъв въпрос, а вторият да отговори с отговор от сорта на „да“, „мда“ и „може“. Най-важното било дали ще има точка в края на отговора. Участниците е трябвало да преценят колко искрен звучи отговорът им. В повечето случаи резултатът бил точно такъв: Те се доверили на хората, които не сложили точка.

Обяснението е следното: Когато сме ядосани и искаме да го покажем, пишем с главни букви, удивителни и понякога допускаме грешки. В подобни съобщения гневът си личи, но при точката е по-скрита агресия, сякаш отсрещния човек иска да ни игнорира и да се заяде за нещо.

2. Държим се добре, ако се очаква от нас

Според ефекта на Пигмалион, се държим със събеседниците ни така, както мислим, че заслужават, или така, както ние желаем. Ето защо понякога проявяваме добро държание, защото са ни помолили, защото сами определяме това. Лесно можете да промените дадено отношение.

3. Привлечени сме от хора, които притежават наши качества, но и такива, които ни липсват

Понякога дори не се замисляме за това правило. То се състои от две части:

  • Харесваме хора, които имат нашите любими черти.
  • Харесваме хора, които имат позитивни черти, които ние нямаме.

Например, хубаво момиче се гордее с външния си вид, но не харесва факта, че е неуверена. Тя среща привлекателен мъж, който има чар като нейния. Той е толкова уверен, че компенсира нейното съмнение. Допълват се.

4. Склонни сме да се доверим на непознати, които ни напомнят за човек, на когото сме имали доверие.

Във Великобритания провеждат експеримент, в който участват 29 души. Те имат избор: да запазят за себе си 100 долара или да ги инвестират в един от 3-ма души, показани на снимки. Играят различни игри и забелязват, че единият е готов да сподели своите приходи, вторият – само ако се наложи, а третият би го направил много рядко.

Втората част на експеримента включвала повече снимки. Участниците трябвало да изберат партньор. Показани са им много снимки, като 4-ма души от тях били напълно непознати, а останалите били променени с фотошоп и приличали на някой, който те познават или на тези от предишните снимки.

Резултатите са, че хората решили да изберат човек, с който са играли преди и са виждали, отколкото някой нов.

5. Мозъкът ни може да види колко популярен е някой

В повечето социални групи популярността се определя от статута и връзките на човека, но как ги разпознаваме?

В едно проучване доброволците са били поканени да разгледат профилите на различни хора в социалните мрежи и да кажат колко са известни. През това време те са били наблюдавани през компютър, за да следят учените активността на мозъка им. Те установяват, че определени части на мозъка ни реагират, когато видим някой известен.

6. Харесва ни, когато някой ни види така, както искаме

Искаме да ни приемат такива, каквито сме. Искаме да бъдем чути.

Ето защо е проведено интересно проучване. Поканени са различни хора, които имат положителна и негативна оценка за себе си. Те е трябвало да общуват, но първо са били попитани с кого биха предпочели разговор – с човек с ниска самооценка или висока.

Тези, които са имали позитивно мнение за себе си, избират същия тип хора и обратно. Това е логично, защото предпочитаме да общуваме с други, които споделят нашето мнение.

7. Колкото по-симетричен е човек, толкова по-привлекателен е

Когато видим привлекателен човек, не си мислим колко симетрични черти има той. Оказва се, че точно симетрията играе голяма роля за външния вид. Разбира се, няма идеални хора, но е доказано, че колкото по ниски са нивата на оксидативен стрес, толкова по-симетричен е човек.

Много проучвания доказват това твърдение.